Skip to content
Politică

China recunoaşte că în depozitele care au explodat se aflau sute de tone de CIANURĂ

Armata chineză a anunțat că sute de tone de cianură puternic toxică erau păstrate în depozitele unde miercuri au avut loc uriașele explozii soldate cu zeci de morți și sute de răniți, în metropola portuară Tianjin, în estul Chinei, informează agerpres.ro. 

Generalul Shi Luze, șeful statului major al regiunii militare Beijing, a declarat duminică, în timpul unei conferințe de presă, că a fost identificată cianură în două locuri din situl unde au avut loc exploziile.

Potrivit estimărilor preliminare, volumul (de cianură) se ridică la mai multe sute de tone„, a spus Luze.

Aceasta este prima confirmare oficială a faptului că respectivul compus chimic, extrem de toxic, se găsea în depozitele unde au avut loc uriașele explozii, ceea ce provoacă temeri cu privire la posibilitatea unei contaminări a populației.

Generalul Shi nu a precizat despre ce fel de cianură este vorba, însă mass-media chineze vorbeau anterior despre existența a 700 de tone de cianură de sodiu, un compus chimic foarte toxic în cazul în care este inhalat, ingerat sau intră în contact cu pielea.

Autoritățile chineze au trimis la fața locului specialiști ce lucrează pentru companii unde se fabrică acest compus chimic periculos, aceștia utilizând apă oxigenată în încercarea de a-l neutraliza. O echipă formată din 217 militari specializați în arme nucleare, bacteriologice și chimice a fost de asemenea desfășurată la locul catastrofei.

Totodată, autoritățile nu au încetat să-i asigure pe locuitori că, în pofida prezenței unor niveluri anormale ale anumitor substanțe poluante, aerul din Tianjin este respirabil. Acest lucru nu a împiedicat, însă, agenția de presă Xinhua să anunțe că densitatea cianurii în apele uzate era joi de 10,9 ori mai mare decât cea normală.

Locuitori, apropiați ai victimelor și internauți, au criticat, în număr mare, lipsa de transparență a Beijingului. Sâmbătă, familii au încercat să intre cu forța în sala în care reprezentați ai autorităților susțineau o conferință de presă, iar duminică apropiați ai victimelor erau de asemenea prezenți în fața hotelului unde lideri politici locali se adresau jurnaliștilor.

Potrivit celui mai recent bilanț comunicat duminică de autoritățile chineze, în catastrofa care a avut loc la Tianjin au murit 112 oameni. Totodată, mai mult de 700 de persoane au fost spitalizate, printre care peste 50 se află în stare gravă sau critică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *