Skip to content
Internațional

China relaxează restricţiile draconice anti-COVID. Mall-urile şi magazinele se redeschid în Shanghai

JAPAN TIMES

Shanghaiul va reîncepe treptat, de luni, să permită redeschiderea mai multor tipuri de afaceri, aşa cum sunt magazinele din mall-uri, frizeriile şi saloanele de coafură, după mai multe săptămâni de lockdown strict împotriva răspândirii COVID-19, în timp ce Beijingul se confruntă cu un focar mic dar greu de menţinut sub control.

După mai mult de 6 săptămâni de închidere completă, autorităţile din Shanghai încearcă să câştige o bătălie decisivă împotriva virusului după un lockdown strict ce i-a nemulţumit şi epuizat pe locuitorii celui mai mare şi mai cosmopolit oraş din China.

Mall-urile, magazinele universale şi supermarketurile vor începe să-şi reia funcţionarea normală, permiţându-le clienţilor să-şi facă cumpărăturile într-o „manieră ordonată”, în timp ce frizeriile şi pieţele de legume se vor redeschide la o capacitate limitată, conform unui anunţ făcut duminică de viceprimarul Chen Tong.

Oficialul chinez nu a oferit detalii cu privire la măsurile de redeschidere, iar numeroşi locuitori din Shanghai au reacţionat online cu scepticism în faţa noilor măsuri. „Pe cine încerci să minţi? Noi nu putem nici măcar să ieşim din apartament. Tu poţi să deschizi dar nimeni nu poate merge”, a comentat un utilizator al reţelei sociale Weibo, al cărui IP arată că este rezident din Shanghai.

În timpul lockdownului, rezidenţii au fost limitaţi la cumpărarea produselor de bază, în timp ce tranzacţiile online au fost în mare măsură suspendate din cauza insuficienţei curierilor transmite duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Abordarea strictă de tip „dinamică zero” împotriva COVID-19 a dus la impunerea de restricţii în zeci de oraşe chineze, fiind vizaţi sute de milioane de oameni. Aceste restricţii au afectat grav cea de-a doua economie a lumii, în contextul în care majoritatea ţărilor încearcă să revină la viaţa normală, în pofida continuării infectărilor.

Numărul de noi credite bancare acordate a atins un minim în aprilie pentru ultimii 4 ani şi jumătate, în contextul în care pandemia a afectat puternic economia, ducând la o prăbuşire a solicitărilor de credit, conform datelor prezentate vineri de Banca Centrală chineză.

Sâmbătă, Asian Football Confederation a anunţat că Beijingul s-a retras din găzduirea finalei Cupei Asiei 2023 din cauza crizei COVID-19. Această decizie vine după anularea sau amânarea altor numeroase evenimente sportive internaţionale ce urmau să se desfăşoare în a doua jumătate a anului 2022. Decizia cu privire la finala Cupei Asiei la fotbal a dus la apariţia de speculaţii în social media conform cărora politica „zero COVID” a Chinei ar putea să se prelungească şi anul viitor.

Autorităţile chineze au reuşit să menţină sub control noul coronavirus după descoperirea sa la Wuhan, la sfârşitul lui 2019, însă problemele au început să apară odată cu varianta Omicron, mult mai contagioasă decât variantele anterioare. Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a comentat săptămâna trecută cu această abordare a Chinei „nu este sustenabilă”.

Beijingul însă îşi va menţine abordarea, conform analiştilor, cel puţin până la Congresul Partidului Comunist, care este de obicei organizat în cursul toamnei şi unde preşedintele Xi Jinping este aşteptat să obţină un al treilea mandat de 5 ani în fruntea statului chinez.

Între timp, numărul cazurilor din Shanghai continuă să scadă, cu 1.369 de cazuri simptomatice şi asimptomatice raportate duminică, faţă de 1.681 de cazuri raportate cu o zi înainte. Important este faptul că nu au mai fost raportate cazuri noi în afara zonelor carantinate, ceea ce ar putea reprezenta un factor important pentru ridicarea unei părţi a restricţiilor.

În cea mai mare parte din Beijing, restaurantele au rămas închise, onorând doar comenzi de livrare la domiciliu, în timp ce rezidenţilor li s-a cerut să rămână şi să lucreze de acasă. Parcurile şi alte locuri de distracţie şi agrement în aer liber sunt de asemenea închise. În marele cartier Chaoyang, rezidenţilor li se reaminteşte prin mesaje SMS şi uneori chiar direct prin bătăi în uşă, să-şi facă testul zilnic anti-COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *