În timp ce armata rusă a lansat săptămâna trecută exerciții pe întreg globul, considerate în general ca o demonstrație de forță la adresa Statelor Unite, președintele Vladimir Putin a precizat care este țara pe care o consideră alături de Moscova. Într-un discurs video de deschidere, Putin a declarat că 15 națiuni „prietene” vor asista la ceea ce Moscova a declarat a fi aproximativ 90.000 de soldați și peste 500 de nave și aeronave mobilizate pentru cele mai mari exerciții de acest gen din ultimii 30 de ani. Dar numai China va participa alături de Rusia, potrivit lui Putin, scrie CNN.
„Acordăm o atenție deosebită consolidării cooperării cu țările noastre prietene. Acest lucru este deosebit de important astăzi, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice în întreaga lume”, a declarat liderul rus.
Denumite „Ocean-2024”, cele șapte zile de exerciții care s-au încheiat luni sunt ultimele dintr-o serie recentă de exerciții militare și patrule comune între Rusia și China, care vin în urma promisiunilor lui Putin și ale liderului chinez Xi Jinping de a strânge cooperarea militară, chiar dacă Kremlinul își duce războiul împotriva Ucrainei.
China a trimis mai multe nave de război și 15 avioane în apele din largul coastei din Extremul Orient al Rusiei pentru Ocean-2024, potrivit armatei ruse. În plus, în această lună, forțele chineze și ruse au promovat o coordonare strategică aprofundată în timpul exercițiilor navale comune în apele din apropierea Japoniei și au organizat a cincea patrulă maritimă comună în Pacificul de Nord.
Aceasta urmează unei serii de exerciții comune din timpul verii, inclusiv în apropiere de Alaska – unde forțele americane și canadiene au interceptat pentru prima dată bombardiere rusești și chineze împreună – și în Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă vitală revendicată aproape în întregime de Beijing, în care tensiunile geopolitice cresc rapid.
Această coordonare a fost urmărită cu îngrijorare din ce în ce mai mare la Washington, care a acuzat timp de luni de zile China că sprijină sectorul de apărare al Rusiei cu exporturi cu dublă utilizare, cum ar fi mașinile-unelte și microelectronica, acuzație pe care Beijingul o neagă în timp ce își revendică neutralitatea în conflict.
De asemenea, acestea au loc în timp ce războiul din Ucraina continuă și amenințările se intensifică, Putin avertizându-i pe liderii NATO că ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Kiev a rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei ar fi considerată un act de război.
Potrivit experților, cele mai recente exerciții militare Rusia-China se înscriu într-un model de mai mult de un deceniu de coordonare militară sporită între cele două țări.
Dar, într-o perioadă de tensiuni globale crescute – inclusiv cu privire la războiul Rusiei din Ucraina, agresiunea Chinei în Marea Chinei de Sud și pretențiile acesteia asupra insulei autonome Taiwan – acestea subliniază, de asemenea, modul în care Moscova și Beijingul se privesc din ce în ce mai mult reciproc ca fiind esențiale pentru a-și proiecta puterea.
Exercițiile comune ridică, de asemenea, întrebări cu privire la posibilitatea ca cele două puteri nucleare, care nu sunt aliate prin tratat, să poată acționa împreună în orice potențial conflict viitor.
Relația dintre acești doi vecini giganți nu a fost niciodată simplă.
Moscova și Beijingul au fost cândva dușmani care s-au luptat într-un conflict de frontieră din 1969 între Uniunea Sovietică și o tânără Chină comunistă. În ultimele decenii, însă, s-a înregistrat un comerț robust cu arme între cele două părți și – mai ales pe măsură ce Xi și Putin au strâns legăturile mai larg – o intensificare a coordonării militare.
Între 2014 și 2023, cele două armate au organizat cel puțin patru și până la 10 exerciții militare comune, jocuri de război sau patrule în fiecare an, inclusiv exerciții multilaterale cu alte țări, potrivit datelor Centrului pentru studii strategice și internaționale (CSIS).
Până în luna iulie au existat deja șapte astfel de activități în acest an, arată datele CSIS din acea lună, iar exercițiile din august și septembrie au dus totalul la 11, potrivit unei numărători suplimentare a CNN.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News