Skip to content
Opinii & Analize

China și Rusia, jocuri strategice în Italia măcinată de criză. Cine va salva Roma, când UE ezită

Marius Constantin

Italia este statul european cel mai afectat de Coronavirus, până în acest moment, și nu găsește instrumentele necesare pentru a-și reface economia după ce și-a închis mare parte din producție. De aproape o lună de zile, Italia este o țară paralizată și milioane de muncitori așteaptă soluții de la Guvernul de la Roma.

Italia are nevoie de lichidități pentru a-și relansa economia și a cerut Uniunii Europene să acorde împrumuturi din MES, dar fără condiții, adică să nu fie constrânsă să accepte politica fiscală de la Bruxelles care aduce măsuri de austeritate. Tot premierul Italiei, Giuseppe Conte, a mai cerut Uniunii Europene să aprobe și proiectul pentru Coronabond, ceea ce înseamnă împrumuturi la nivelul Uniunii Europene, pentru a evita situația ca fiecare stat să se împrumute separat și să-și crească datoria publică, ar urma să se formeze o datorie comună a statelor UE. Momentan, Italia este în conflict deschis cu Germania și negocierile se poartă pe aceste două proiecte. Premierul Conte a avertizat Uniunea că nu va accepta împrumuturi cu condițiile dictate de Bruxelles, iar politicienii de la Roma se gândesc la soluții prin care să rezolve totul „singuri”, după cum a spus Luigi Di Maio, ministrul Afacerilor Externe.

Citiți și: Italia, avertisment dur pentru UE: „Dacă ne ajutați ca în trecut, atunci nu vă deranjați!” Germania nu cedează

China și Rusia fac o campanie de PR în Italia, oferind mai multe ajutoare pentru a combate Coronavirus. Despre ajutorul oferit de Rusia, La Stampa a scris că 80% din materiale ar fi „inutile”, dar nu este o poziție oficială a Guvernului de la Roma. Echipamentul trimis de Rusia este, în mare parte, pentru dezinfectarea străzilor sau a clădirilor și mai puțin pentru spitale.

Rolul jucat de China și Rusia este esențial în această bătălie din interiorul UE. În cazul în care Italia va refuza să se împrumute cu condițiile impuse de Germania, atunci va căuta lichidități în alte parte. Și nu e niciun secret că Italia și China au relații economice foarte bune de câteva decenii.

Nu doar statul chinez s-a implicat în ajutorarea Italiei, ci și companiile chineze au sărit imediat pentru a-și crea canale pe care ulterior să le exploateze pentru propriile lor interese. Companiile chineze care au sărit imediat cu ajutoare sunt Huawaei, ZTE, Alibaba și Xiaomi toate cu roluri în industria digitală. Să ne amintim de războiul China-SUA din cauza rețelei 5G dezvoltate de Huawei, mai ales că unele state europene ar fi interesate de tehnologia Huawei.

Astfel, Huawei s-a oferit să dezvolte o rețea cloud care să conecteze mai multe spitale din Italia cu cele din Wuhan într-un schimb de experiență, potrivit declarațiilor lui Luigi De Vecchis, președintele Huawei Italia, publicate de Universitatea Luiss din Roma. Ceea ce deschide negocierile între Huawei și Guvernul de la Roma într-un viitor foarte apropiat despre tehnologia 5G, domeniu în care Italia n-a luat o decizie.

Sursa foto: linesonline.com

Apoi vorbim de cele 1.000 de ventilatoare despre care s-a scris că ar fi puse la dispoziție de China, dar de fapt reprezintă o colaborare între Banca Intesa Sanpaolo, Class Editori, Xinhua, Bank of China și Ministerul Afacerilor Externe din Italia. Nu reprezintă un act de generozitate apărut de nicăieri din partea Chinei, ci lungi tratative diplomatice purtate de entități private și publice din Italia și China. Au fost într-adevăr mai multe societăți comerciale ale statului chinez care au făcut donații Italiei, însă cele consistente nu au fost donații, ci achiziții ale Italiei.

Prin toată această campanie, China a distras atenția de la problemele din țara sa și de la faptul că n-a reușit să izoleze virusul, venind în Europa ca un salvator al patriei. China se poziționează strategic pentru următoarele mutări din Europa, reușind să construiască noi canale de negocieri cu Guvernul de la Roma atât în domeniul digital, cât și în domeniul economic.

Italia reprezintă pentru China poarta de intrare în Europa, cu porturile de la Genova și Trieste. Alte porturi folosite de China ar mai fi Pireus – prea departe de nordul continentului – și Rotterdam (greu de controlat de chinezi), după cum arată experții în geopolitică de la revista italiană limesonline.com.

Totuși, noile rute de mătase nu au adus beneficii semnificative pentru Italia. Trieste și Genova nu și-au crescut exporturile spre China, iar în acest an s-ar putea chiar să scadă, ținând cont de problemele economice și cu producția foarte mult diminuată. În plus, SUA a atacat direct Italia pentru a-i rupe legăturile cu China. Mai întâi americanii au lovit unele produse alimentare locale cu tarife. Apoi au solicitat Romei să renunțe la dezvoltarea tehnologiei pentru stația spațială chineză și să semneze un alt acord cu NASA, arată experții italieni în geopolitică.

Sursa foto: linesonline.com

Totodată, Huawei și ZTE au fiecare centre de cercetare în Italia în diferite regiuni, în colaborare cu specialiștii italieni. Italia rămâne un centru important de cercetare pentru China în Europa.

Dar recentele evenimente legate de Coronavirus contribuie la consolidarea relațiilor Italia-China, iar în cazul în care UE îi va întoarce spatele Italiei, atunci Roma ar putea cere ajutorul economic al chinezilor. Din această ecuație are de pierdut inclusiv SUA. Pe teritoriul Italiei, americanii au 7 baze militare, iar NATO are și el 3 baze militare. Italia este importantă pentru interesele americanilor în Mediterană, dar mai ales în nordul Africii și Orientul Mijlociu.

Rusia are o campanie separată, dar nu se bucură de aceeași influență sau expunere. Strategia geopolitică a Rusiei este una de erodare. Rusia joacă rolul de superputere care poate ajuta alte state, chiar dacă în realitate nu are această capacitate. Implicarea Rusiei pune în contrast lipsa de solidaritate din UE, pe fondul conflictului Italia-Germania. Rusia de fapt copiază modelul chinez.

Dar atât China, cât și Rusia își doresc să erodeze încrederea cetățenilor europeni în instituțiile europene. Și în acest scop, rușii și chinezii sunt ajutați chiar de UE, care este blocată în birocrație și nu poate oferi un ajutor real cetățenilor europeni. UE este vulnerabilă pentru că n-are instrumentele moderne de a oferi un ajutor direct cetățenilor, ci trebuie să acționeze prin multinaționale, guverne și bănci.

Conflictele Italia-Germania întăresc și mai mult pozițiile Rusiei și Chinei în Europa. Dar în timp ce China a depășit criza Coronavirus, Rusia pare abia la început și imaginea sa va avea de suferit pe măsură ce se vor înmulți cazurile pacienților, arată sursele citate de agi.it. Fiind abia la început, Rusia poate câștiga foarte mult din schimbul de experiență cu Italia și poate preveni răspândirea coronavirusului.

Jocurile Rusiei și Chinei în Italia vor depinde foarte mult de modul în care va decide Uniunea Europeană să reacționeze în această criză. Dacă UE dovedește solidaritate și oferă Italiei toate instrumentele financiare de care are nevoie, atunci China și Rusia vor fi nevoite să se retragă fără prea mare succes în afară de o campanie de imagine. În caz contrar, Italia va trebui să-și caute singură ajutorul de care are nevoie, încolțită de două state dornice să-și extindă influența în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *