Skip to content
Internațional

China va continua să importe petrol iranian

shutterstock.com

China va continua să importe petrol iranian în ciuda sancţiunilor impuse de Statele Unite după retragerea lor din acordul nuclear din 2015, a anunţat vineri un înalt responsabil chinez la o reuniune la Viena, informează France Presse, citată de Agerpres.

Noi nu urmăm politica aşa-zisă ”zero” (import de petrol iranian) a Statelor Unite”, a declarat presei Fu Cong, director general pentru controlul armelor în Ministerul chinez al Afacerilor Externe. „Respingem impunerea unilaterală de sancţiuni„, a adăugat el.

Teheranul cere să-şi poată continua exportul petrolului pentru a rămâne legat de acordul nuclear, slăbit prin retragerea unilaterală a SUA în mai 2018.

Acest text a permis Teheranului să încerce să-şi relanseze economia prin creşterea exporturilor de petrol. Dar restabilirea sancţiunilor americane, însoţită de ameninţări cu represalii asupra ţărilor care le încalcă, a redus din nou exporturile de ţiţei iranian, China rămânând unul dintre ultimii săi clienţi.

Marile puteri încă parte la acord (Germania, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia) s-au întâlnit vineri în capitala austriacă pentru a încerca să salveze acest text, menit să asigure caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian.

Teheranul a avertizat că, în lipsa unei relaxări reale a sancţiunilor care îi sufocă economia, Iranul se va considera liber de anumite prevederi ale acordului, vizând mai ales volumul stocurilor sale de uraniu îmbogăţit şi gradul de îmbogăţire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *