Chiriile au crescut enorm. Cât trebuie să plătești acum pentru o garsonieră sau un apartament în București

Sursa foto: Pixabay

Numărul românilor care caută o locuință în care să se mute cu chirie în marile orașe din țară este în creștere, iar prețurile urmează trendul.  

Față de anul trecut, sunt mai mari cu peste zece procente. Între timp, specialiștii din domeniu spun că piața a suferit câteva schimbări.

În marile orașe din România, în continuare sunt mulți cei care aleg să locuiască într-un apartament închiriat.

Corina Vârlan, reprezentantul unei agenții de imobiliare: „Piața chiriilor este una marcată de sezonalitate, într-adevăr, dar de această dată lucrurile sunt ușor mai schimbate din cauza ofertei tot mai mici din piață. Studenții, de exemplu, care până acum ar fi plecat și ar fi părăsit apartamentele pe care le aveau în chirie rămân de cele mai multe ori în oraș, poate își iau un loc de muncă pentru că le este foarte greu să găsească o chirie în special avantajoasă într-un timp foarte scurt ulterior, oferta este din ce în ce mai mică în orașele mari.”

În Capitală, prețul unei chirii a crescut în medie cu 40 de euro de la un an la altul. O garsonieră este închiriată cu 340 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere cu 520 euro lunar.

Chiriașii caută în special locuințe în zonele centrale, cu acces mai rapid la mijloacele de transport în comun ori aproape de restaurante sau baruri. Însă în zonele centrale prețurile pot să ajungă chiar și la 650 euro pe lună.

Cele mai ridicate preturi sunt în Cluj-Napoca. Acolo, pentru o locuință cu o cameră, chiria se ridică la 350 de euro lunar, iar pentru două camere – la 550 de euro.

În top se află și Brașovul, dar și Constanța. La polul opus, când vorbim despre marile orașe, este Timișoara.

Christian Tudorache, reprezentantul unei agenții imobiliare: „Avem o creștere a tarifului de închiriere, iar 2024 comparativ cu 2023 avem creșteri de 10 până la 25% pe anumite zone și anumite orașe. După 15 august, în orașele mari, în orașele unde sunt foarte mulți studenți vor începe să fie active cererile din partea studenților, asta din punct de vedere al proprietăților nișate pe studenți.”

În cazul închirierii unui apartament este important să încheiați un contract. Depunerea documentelor la ANAF poate fi o plasă de siguranță, atât pentru chiriaș, cât și pentru proprietar, mai ales în cazul în care între cei doi apar neînțelegeri.

Citește mai mult AICI

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: