Skip to content
Politică

Chirițoiu ne învață metode practice prin care putem obliga firmele la disciplină fiscală

psnews.ro

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a vorbit la Radio România Actualități, în emisiunea „Serviciul de noapte”, despre combaterea evaziunii fiscale în contextul legilor concurenței, precum și despre rolul benefic pe care l-ar avea intrarea pe piața bancară a companiilor de telefonie mobilă.

Astfel, întrebat despre cum ar putea fi ajutați producătorii autohtoni să intre pe piețele din România, în contextul în care cei care importă produse nu eliberează bonuri fiscale, Chirițoiu a declarat că aceasta este în principal problema ANAF-ului, deci a Ministerul de Finanțe. Totuși, el a recunoscut faptul că este o problemă ce ține de Consiliul Concurenței faptul că persoanele care vor să își vândă produsele în mod legal, oferind bonuri fiscale, sunt total dezavantajate, pentru că nu pot practica prețuri la fel de bune. Astfel, președintele CCR îndeamnă consumatorii să sesizeze la Agenția Națională de Administrare Fiscală fiecare abatere a comercianților care refuză să le ofere bonuri fiscale, pentru a crește presiunea asupra acestora în vederea respectării legii.

„Repet: nu noi, la Consiliu, avem pârghii să intervenim. Asta este o problemă ANAF-ului, deci a Ministerului de Finanţe, a autorităţilor care se ocupă de taxe. Dar evident că e o problemă care distorsionează concurenţa şi care ne preocupă. Acum, aici, într-adevăr, consumatorii au un rol. Dacă toţi cei care cumpără şi nu primesc bon ar sesiza acest lucru la ANAF, cred că ar creşte presiunea asupra agenţilor economici să respecte legea şi să elibereze bonuri”, a spus Chirițoiu.

Totodată, Chirițoiu este de părere că plata cu cardul este de ajutor în acest sens, oficialul CC anunțând că în România va intra în vigoare o lege ce va ajuta companiile de telefonie mobilă să intre pe piața bancară. Acest lucru ar facilita plata cu telefonul mobil, care este mult mai ușor de folosit și are acoperire mai mare decât au bancomatele. De asemenea, acest tip de plată electronică ar ajuta la creșterea fiscalității, a argumentat Bogdan Chirițoiu.

„Acum intră în vigoare o lege care va facilita ‪intrarea pe piaţa bancară a companiilor de telefonie mobilă de date şi atunci s-ar putea să nu mai fim dependenţi numai de bănci, care sigur nu au reţele la ţară şi atunci e greu să ai… nu ai bancomate, nu ai carduri, nici lumea nu e obişnuită cu ele. În momentul când o să poţi să plăteşti cu telefonul mobil, să spunem, telefonul mobil are o penetrare bună şi lumea dintr-un oraş mai bine sau dintr-un sat are telefon mobil, şi atunci o să fie mai uşor să pătrundă plăţile electronice şi în zona asta, unde nu avem infrastructură bancară”, a mai zis președintele Consiliului Concurenței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *