Chiriţoiu: Oltenia are întârzieri la planul de restructurare, deci vrea să fie renegociat cu Comisia Europeană

Sursă foto: Facebook

Complexul Energetic Oltenia doreşte o renegociere cu Comisia Europeană a planului de restructurare, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment organizat la Sinaia.

În schimb, a subliniat Chiriţoiu, în ceea ce priveşte Valea Jiului, CE vrea ca autorităţile române să respecte deciziile pe care le-a luat.

„Se scoate puţin cărbune din Valea Jiului, atât de puţin că Paroşeniul nu poate să lucreze non-stop (…). Mai exact, cu ce se scoate din Valea Jiului acum nu se acoperă funcţionarea lui Paroşeni. Deci, nu e nicio cantitate mare de energie, nu e nici vreo distorsiune a pieţei sau ceva. Bun, Comisia vrea să respectăm deciziile luate, sunt convins că le vom respecta, dar, iarăşi, nu-l văd ca pe o mare urgenţă. Sunt mai preocupat de planul de restructurare de la Oltenia. Oltenia e mult mai importantă pentru sistemul energetic decât este Paroşeni – Valea Jiului. Înţeleg că se doreşte o renegociere… Avem şi problema că s-au retras chinezii. Comisia Europeană a investigat firme chinezeşti care voiau să participe la investiţiile în fotovoltaic la Oltenia. Oltenia oricum avea întârzieri la planul de restructurare, deci vor să fie renegociat cu Comisia Europeană. Ca impact economic, mi se pare mai important ce e la SNLO”, a precizat şeful autorităţii de concurenţă.

El a dat asigurări că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) „merge bine pe zona de ajutor de stat” şi nu sunt întârzieri la acest capitol.

„Ştiţi că muncim mult pe ajutor de stat. Lucrurile arată mai bine decât de obicei, adică PNRR merge bine pe zona de ajutor de stat, nu sunt întârzieri. Noi ce trebuie să facem acolo? Să ne asigurăm că proiectele din PNRR respectă regulile de ajutor de stat. Asta, dacă vreţi o precondiţie, ca să se poată face diferitele investiţii, alocări de fonduri ş.a.m.d. Deci, partea noastră merge bine, n-avem întârzieri pe zona asta de ajutor de stat. Începem şi lucrăm pe noile fonduri de coeziune, deci pe noul buget, şi aici lucrurile până acum sunt în grafic. Cazuri importante la Bruxelles: CFR Marfă, pe care nu-l văd atât de urgent, pentru că, repet, comparativ cu TAROM, unde ne era frică că dacă nu vine ajutorul rămânem fără TAROM, aici CFR Marfă merge, e pe profit operaţional, e ok. E un subiect important, trebuie să-l rezolvăm, că nu ne lasă Comisia Europeană să nu implementăm decizia lor, dar nu e ceva cu care noi să ne grăbim foarte tare, nu e ceva ce vrem noi atât de mult să facem, deşi e un moment bun şi ar fi bine să rezolvăm problema, că cine ştie cum mai evoluează lucrurile în viitor. Deci, aş vrea să rezolvăm şi dosarul CFR Marfă, dar nu-l văd, repet, atât de grav cum era TAROM unde mă temeam că n-o să mai avem ce salva la un moment dat, dacă nu obţinem decizia Comisiei. Cu CFR Marfă nu suntem în aceeaşi situaţie de de risc”, a susţinut Chiriţoiu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: