Invitat în platoul emisiunii „Puterea Știrilor”, fostul ministru al Apărării din R.Moldova, Anatol Șalaru, a reacționat după ce actualul ministru de externe de la Chişinău, Nicu Popescu, a cerut urgentarea procedurilor europene care ar asigura finanţarea interconectării directe a reţelelor electrice din Moldova şi România, subliniind că în vremuri de război nu mai pot fi aplicate aceleaşi proceduri birocratice ca în timp de pace. „Da, s-ar putea ca Nicu Popescu aici să aibă dreptate, dar în același timp vii la București, ceri ajutor financiar și în același timp organizezi licitații și dai câștig la licitații firmelor din Rusia, a unui oligarh care se află pe lista de sancțiuni”, a susținut Anatol Șalaru la Puterea Știrilor.
PS News: Ministrul de externe de la Chișinău, Nicu Popescu, cere urgentarea procedurilor europene care ar asigura finanțarea interconectării directe a rețelelor electrice din Moldova și România, subliniind că în vremuri de război nu mai pot fi aplicate aceleași proceduri birocratice ca în timp de pace, întrucât țara sa suferă de pe urma războiului din vecinătate. Nicu Popescu spune așa: „Avem nevoie urgentă de o interconectare electrică cu România, așa că pentru noi nu este totuna dacă procedura durează un an sau durează 5 ani de zile”.
Anatol Șalaru: Energie electrică noi o cumpărăm din Transnistria, noi ne-o luăm de Ucraina și Transnistria, care este mult mai ieftină. Acum, când transnistrenii au oprit energia electrică, a fost o perioadă când am primit-o din România, dar nu există o o linie electrică directă de înaltă tensiune care să treacă din România în Moldova. Așa a fost construită pe timpul Uniunii Sovietice, trece de la Isaccea linia pe teritoriul Republicii Moldova, după asta în Ucraina, din Ucraina în Transnistria și din Transnistria ajunge la Chișinău. Și atunci s-au acordat bani europeni să se construiască o linie directă Isaccea-Chișinău. Ai noștri de la guvernare, pro-europenii, în frunte cu fostul vicepremier Spînu, au făcut în așa fel licitațiile încât să nu câștige nicio firmă din România și a câștigat o firmă din India care nu prea are capacități. A doua linie de înaltă tensiune este o line care vine de la Suceava la Bălți, la nord. Acolo încă nu există finanțare, se va construi, dar în vreo 2 ani și asta de la sud până la Chișinău la fel, în vreo 2 ani. Da, s-ar putea ca Nicu Popescu aici să aibă dreptate, dar în același timp vii la București, ceri ajutor financiar și în același timp organizezi licitații și dai câștig la licitații firmelor din Rusia, a unui oligarh care se află pe lista de sancțiuni. Nici așa nu e așa, dacă e să spun cum zice la Chișinău. Și, într-adevăr, în privința urgentării are dreptate, fiindcă noi, dar și Uniunea Europeană, avem nevoie de garanții că acești bani nu se vor duce aiurea în altă parte, acești bani se vor folosi anume pentru asta și că licitațiile vor fi făcute corect.
PS News: Deci ministrul ar fi putut rezolva cumva această problemă.
Anatol Șalaru: Dar nu ministrul Popescu. Popescu nu face licitații, el se ocupă de războiul civil. El este vestitul ministrul de externe care declara că în 92 în Moldova a avut loc un război civil.
Nicu Popescu: „Nu putem aplica aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”
Republica Moldova este afectată puternic de războiul din Ucraina vecină, înregistrând o inflaţie de peste 20%, iar atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene au provocat pene de curent şi pe teritoriul său. Guvernul de la Chişinău acuză şi tentative de destabilizare din partea Moscovei, negate de aceasta.
Vitale pentru stabilitatea Republicii Moldova sunt şi proiectele de infrastructură, precum interconectorul care leagă direct reţeaua sa electrică de cea a României, fără a mai trece pe teritoriul ucrainean, ceea ce i-ar diversifica şi spori securitatea aprovizionării cu energie. Ministrul Nicu Popescu a spus că există sprijin politic şi economic internaţional pentru asemenea proiecte, dar procedurile de implementare a lor sunt prea lente. Fiind parţial finanţat din fonduri europene, termenul limită pentru realizarea acestei interconexiuni a reţelelor electrice este 2026.
„Procedurile de pe timp de pace trebuie să fie reevaluate, pentru că nu suntem în vremuri de pace. Europa este afectată de un război pe scară largă, cel mai mare după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat oficialul de la Chişinău. „Nu putem aplica aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”, pentru că „avem nevoie urgent de interconexiunea de electricitate cu România”, a insistat el, adăugând că ţara sa aşteaptă răspunsuri şi asupra construirii unei a două interconexiuni.
Cine este Anatol Șalaru
Anatol Șalaru este fondatorul cenaclului Alexei Mateevici, prima mișcare de renaștere națională din Republica Moldova, pornită în 1988. Dacă la început se credea că iniţiativa este sortită eşecului, la scurt timp, ideea a adunat în jurul său zeci de mii de basarabeni şi a culminat cu oficializarea, în spaţiul, dintre Prut şi Nistru a limbii române şi a grafiei latine.
A fost ministrul Apărării și singurul ministru moldovean care a fost invitat la un summit NATO. Se întâmpla în 2016, în Varșovia. „ Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere a alianței”, spunea în discursul de atunci. Nu în ultimul rând, tot în 2016, a semnat cu omologul ucrainean realizarea ”coridorului verde” pentru retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană. Practic, Ucraina și Moldova își asumau că vor lua toate măsurile ca Federația Rusă să își retragă armamentul din Transnistria. A fost interpretat atunci ca un adevărat gest de curaj, o inițiativă care invita Rusia să plece.