Christine Lagarde (BCE): Inflația în zona euro ar putea crește în următoarele luni

Sursă foto: Twitter

Inflaţia în zona euro ar putea creşte în următoare luni, dar Banca Centrală Europeană va menţine actualul nivel al dobânzilor suficient de mult timp pentru revenirea creşterii preţurilor la ţinta de 2%, a declarat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Scăderea rapidă a inflaţiei la 2,9% luna trecută a sporit aşteptările privind declinul preţurilor dar Lagarde a avertizat că dezinflaţia rapidă s-ar putea încheia curând iar creşterea preţurilor ar putea chiar accelera în viitorul apropiat, din cauza evoluţiei preţurilor la energie.

„Va exista probabil o reapariţie a inflaţiei ridicate, ar trebui să ne aşteptăm la asta. Chiar dacă preţurile la energie rămân acum la un nivel rezonabil, vom pierde efectul de bază favorabil în ianuarie şi februarie”, a declarat Lagarde la un eveniment organizat de Financial Times.

Ţinta BCE este o rată a inflaţiei de 2% spre finalul lui 2025 şi o stagnare în jur de 3% în cea mai mare parte a anului viitor. Totuşi, şeful BCE a subliniat că şi în eventualitatea unei inflaţii mai ridicate, ar putea să nu fie necesare noi majorări de dobânzi.

„Suntem la un nivel în care cred că dacă nu modificăm dobânzile vom reveni la ţinta de 2% pe termen mediu”, a afirmat Lagarde, avertizând că riscurile la adresa inflaţiei continuă să persiste iar BCE este nemulţumită de lipsa unui acord privind noul cadru fiscal pentru statele membre UE.

În mod repetat BCE a avertizat că restricţiile bugetare sunt o necesitate pentru reducerea inflaţiei şi prea multe cheltuieli ar putea forţa instituţia cu sediul la Frankfurt să înăsprească din nou politica monetară, pentru a contrabalansa impulsul fiscal.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: