Ciclonul Boris/Mai multe râuri au ieşit din matcă în Europa Centrală şi de Est; bilanţul victimelor a crescut

Sursa foto: Pexels

Mai multe râuri din Europa Centrală şi de Est au ieşit din matcă luni în timpul unor inundaţii care au ucis cel puţin 10 oameni din Polonia până în România şi care au acoperit aproape complet mai multe localităţi sau le-au lovit cu şuvoaie de ape revărsate şi pline de resturi şi moloz, după mai multe zile marcate de ploi abundente, informează Reuters. 

Zonele de graniţă dintre Republica Cehă şi Polonia au fost grav afectate pe parcursul weekendului trecut. Mai multe poduri s-au prăbuşit şi numeroase locuinţe au fost distruse, în timp ce sate şi oraşe din estul României au fost acoperite de apă.

Guvernul Poloniei urmează să se reunească luni dimineaţă pentru a decreta starea de dezastru natural.

În timp ce râurile de la graniţa ceho-poloneză au început să se retragă luni, inundaţiile s-au extins în anumite zone şi au plasat mai multe oraşe mari din ambele ţări în stare de alertă.

În Republica Cehă, nivelul râului Morava a crescut peste noapte şi Litovel, un oraş situat la 230 km est de capitala Praga, cu o populaţie de aproape 10.000 de locuitori, a fost acoperit de apă într-un procent de aproximativ 70%, iar şcolile şi unităţile sanitare au fost închise, a declarat primarul acestuia într-o înregistrare video distribuită pe Facebook.

nundaţiile înregistrate în unele părţi ale oraşului Ostrava, o capitală regională din nord-estul Cehiei, au determinat închiderea unei centrale electrice care furnizează căldură şi apă caldă, precum şi închiderea a două uzine chimice.

Peste 12.000 de oameni au fost evacuaţi în Republica Cehă, a anunţat prim-ministrul Petr Fiala pe reţeaua de socializare X sâmbătă seară, când a convocat reunirea Guvernului într-o şedinţă extraordinară pentru ziua de luni.

Televiziunea de stat din Cehia a raportat luni prima victimă confirmată în această ţară din cauza inundaţiilor, care se adaugă astfel bilanţurilor deceselor din regiune.

În România, inundaţiile au ucis cel puţin şase oameni pe parcursul weekendului trecut, iar un pompier din Austria a murit sâmbătă. Un bărbat s-a înecat duminică în Polonia. Ministrul polonez al Infrastructurii, Dariusz Klimczak, a declarat că deţine informaţii despre un al doilea deces cauzat de inundaţii în Polonia, însă Reuters nu a putut deocamdată să verifice această informaţie.

Nivelul Dunării a crescut

Adjunctul ministrului polonez de Interne, Czeslaw Mroczek, a declarat luni pentru radioul public din această ţară că mii de pompieri, poliţişti şi soldaţi au depus eforturi în ultimele 24 de ore pentru a limita proporţiile inundaţiilor, în timp ce Guvernul de la Varşovia continuă să examineze dimensiunea pagubelor.

Capitala Slovaciei, Bratislava, şi capitala Ungariei, Budapesta, se pregătesc şi ele pentru creşterea nivelului apelor Dunării.

În Austria, nivelurile râurilor şi barajelor au scăzut în noaptea de duminică spre luni pe măsură ce ploile au scăzut în intensitate, însă oficialii austrieci au anunţat că un al doilea val de ploi abundente este aşteptat în orele următoare.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis persoanelor afectate de inundaţii un mesaj de solidaritate pe reţeaua de socializare X şi a declarat că acestea vor beneficia de un sprijin ce va fi oferit de Uniunea Europeană.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: