Skip to content
Externe

Cifra de 150.000 de militari ruși la frontiera cu Ucraina, ”un pic exagerată”. Dan Dungaciu: Asistăm, de fapt, la o dezescaladare a conflictului

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că tensiunile dintre Rusia și Ucraina se îndreaptă către o dezescaladare a confruntării pentru Donbas.

„Cifra de 150.000 de militari ruși a fost lansată de domnul Borrell (şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell -n.r.) într-o conferință de presă de la Bruxelles, dar se pare că e un pic exagerată. Se vorbește despre 100.000 maximul cifrei care a circulat în presă. Rusia și-a etalat ostentativ forța militară, transmițând un semnal foarte limpede că dacă cineva vrea să intre în regiunea sa sau vrea să o scoată de acolo va trebui să folosească forța militară. 

E aceeași discuție în acest spațiu precum a  fost și în 2008. Ne aducem aminte de războiul dintre Georgia și Federația Rusă. Miza principală este cine ar fi dispus să verse sânge în această regiune. Până în prezent, dintre actorii importanți internaționali, doar Federația Rusă a dat semnalul că este gata să trimită trupe, adică să verse sânge pentru această regiune. Ceilalți actori internaționali nu au dat aceste mesaje și, cum s-a întâmplat în 2008, s-a mers către o negociere ulterioară și o aplanare a conflictului. În 2021, din punctul meu de vedere, este același scenariu. Altfel spus, cred că nu se pune problema unui război și un război nu ar fi dorit de nimeni”, spune sociologul.

De asemenea, Dungaciu susține că tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt pe sfârșite, iar fiecare dintre părțile implicate încearcă acum să găsească o ieșire onorabilă din acest conflict.

„Ce se întâmplă acum sub ochii noștri este o dezescaladare, adică părțile încearcă să iasă din această confruntare, iar pentru a face asta au nevoie de narațiunea care să le permită să iasă onorabil. Aceste narațiuni au început să reconfigureze fiecare actor în parte și au reușit. Altminteri spus, dacă acum situația se detensionează, ucrainenii vor putea spune că datorită rezilienței armatei ucrainene, hotărârii liderilor politici de la Kiev, sprijinul acordat de către partenerii strategici din NATO, SUA și Europa. Kievul a oprit invazie a Rusiei în Ucraina, invazie care nu era iminentă.

Rușii vor putea spune că datorită forței armatei Federației Ruse, hotărârii președintelui Putin și mesajelor pe care le-au transmis în Moscova, Ucraina nu a îndrăznit să intre cu trupe în teritoriile din Donbas controlate de separatiști și că au reușit să evite un masacru în acel spațiu necontrolat de Kiev, prin urmare și Moscova poate să declare că a avut succes, că în pofida semnalelor de încurajare pentru Ucraina, aceasta nu a îndrăznit să intre pe teritoriile separatiste, deci Moscova a câștigat.

Evident că nici o invazie a Ucrainei pe teritoriile separatiste nu era deloc iminentă, pentru că domnul Zelenskiy nu este domnul Saakașvili, și nu ar fi căzut în această plasă și nu ar fi încercat să atragă într-un război pe axa Kiev-Moscova și actori internaționali din SUA. Saakașvili a încercat să facă asta, dar nu i-a ieșit, deci Zelenskiy nu este Saakașvili și nu ar fi făcut acest lucru.

Nu în ultimul rând, SUA are de asemenea o narațiune de ieșire. America o să spună că datorită mesajelor transmise de Joe Biden și a forței armate a SUA s-a reușit o dezescaladare la Marea Neagră și o destalinizare aproape completă a acesteia, adică a Ucrainei, deci toată lumea în acest moment are narațiunea care să îi permită să iasă din conflict cu fața curată. Eu cred că spre asta ne îndreptăm”, spune Dan Dungaciu.

 

1 comentariu la “Cifra de 150.000 de militari ruși la frontiera cu Ucraina, ”un pic exagerată”. Dan Dungaciu: Asistăm, de fapt, la o dezescaladare a conflictului

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *