Skip to content
Politică

Cifre EXPLOZIVE în PSD și PNL. Cum arată ultimele calcule de la București și cum se vor decide câștigătorii în marile orașe

PS News

Mai sunt doar 3 zile până când românii își vor vota conducerile administrațiilor locale, iar marile partide au început să facă deja ultimele calcule. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că social-democrații sunt optimiști în privința șanselor de reușită ale actualului primar, Gabriela Firea.

În ultimul sondaj realizat de aceștia, actualul edil al Capitalei se poziționează în fruntea clasamentului, cu 3 procente peste Nicușor Dan, candidatul PNL-USRPLUS. Astfel, se pare că scandalurile în care a fost implicat în ultima perioadă, precum și gafele și campania slabă, l-au făcut pe Nicușor Dan să piardă procente importante în lupta cu Gabriela Firea. Ne amintim că, în urmă cu două săptămâni, în sondajele comandate de social-democrați, PNL avea între 8-10 procente înaintea social-democraților, care erau cotați cu un scor între 26-28%.

Calculele social-democraților se bazează și pe o prezență scăzută la vot, fapt care i-ar avantaja categoric. Mai exact: PSD se bazează pe o prezență la vot în București între 35 – 38%, în contextul epidemiei de coronavirus.

Situația nu este la fel de optimistă și în țară. Social-democrații se tem că vor pierde fiefuri importante ca cele de la Constanța, Teleorman, Iași, Bacău, Neamț, Botoșani, Vrancea și Galați. „La nivel național, pe ultimele cifre PSD este cotat undeva între 27-29%, PNL are între 32-34% procente iar USR -PLUS undeva între 15-17%”, au mai declarat surse social-democrate.

PNL are emoții în Vaslui

De cealaltă parte, Partidul Național Liberal (PNL) mizează pe un scor uriaș la alegerile locale din 27 septembrie. Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că liberalii își propun să aibă un scor politic de 38% la alegerile locale, bazându-se pe faptul că imaginea generată de transferurile de la PSD, precum și scandalurile în care au fost implicați anumiți candidați PNL, ar putea duce la o scădere generală a scorului cu doar 1-2 procente. De altfel, liberalii se aşteaptă la un rezultat record în acest an, în Moldova, foste fiefuri ale PSD. Cu o singură excepție, anunțată chiar de europarlamentarul Rareș Bogdan: Vaslui, județ controlat de baronul PSD Dumitru Buzatu.

„Avem o problemă. Deşi din punct de vedere strategic – politic nu ar trebui să spun asta, dar fiind un om foarte sincer care încă uneori am apucăturile de jurnalist, recunosc că încă situaţia de la Vaslui este una complicată deşi Mitică Buzatu ar trebui îngropat pur şi simplu politic. Acolo putem avea surprize neplăcute. E singurul loc unde mă aştept la surprize neplăcute şi doar pentru că Nelu Tătaru a ales să stea să îşi facă o treabă de ministru foarte bine. (…) Dacă acolo candida Nelu Tătaru, Mitică Buzatu era aruncat la lada de gunoi a istoriei”, a spus recent eurodeputatul Rareş Bogdan.

Totodată, PNL mizează și pe o prezență ridicată la vot, cel puțin la nivelul Capitalei, undeva între 40 – 45%, lucru care i-ar avantaja în lupta cu Gabriela Firea și nu numai. Însă, primele alegeri pe care România le va organiza în pandemie ar putea aduce mai puțini alegători la urne, pe fondul temerii legate de o posibilă infectare cu noul coronavirus. Mai ales că în România s-a înregistrat miercuri, cu doar câteva zile înainte de alegeri, un nou record de persoane infectate cu COVID-19 în 24 de ore.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *