În anul 2001, deputatul de Cluj, Damian Brudașcu, a făcut o interpelare directorului SRI din aceea perioadă, Ioan Timofte, în care îi cerea lămuriri privind numărul de ofițeri sub acoperiți din presa scrisă și din redacțiile televiunilor din România.
Brudașcu a avansat în 2001 un procent de 50% în ceea ce privește prezența ofițerilor sub acoperire din presa din România. În același timp, prin intermediul interpelării, șeful SRI este rugat să explice dacă politica editorială este impusă de agenții SRI, în urma recomandărilor primite de la conducerea acestui serviciu secret.
Iată interpelarea adresată de deputatul Damiam Brudașcu către șeful SRI, Ioan Timofte:
Răspunsul directorului SRI, Ioan Timofte, oferit deputatului de Cluj cu privire la procentul avansat și anume acela că 50% dintre jurnaliști sunt ofițeri acoperiți este acela că cifra prezentată de deputat este una mult exagerată. Totuși din răspunsul oficial oferit de SRI nu este negat faptul că există astfel de persoane în toate redacțiile din România, însă nu poate fi oferit un procent în acest sens.
Iată răspunsul oferit de Ioan Timofte, fost director al SRI:
Ce prevede legea 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI
ART. 2
SRI organizează și execută activități pentru culegerea, verificarea și valorificarea informațiilor necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării oricăror acțiuni care constituie, potrivit legii, amenințări la adresa siguranței naționale a României.
ART. 36
SRI nu va întreprinde nici o acțiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepția acelor acțiuni ale acestora care contravin siguranței naționale.
În 2006, într-un material realizat de ziarul Curentul, mai mulți analiști politici sau jurnaliști care erau extrem de prezenți în presa scrisă sau cea audio-vizuală au oferit o serie de explicații privind implicarea agenților sub acoperire în presa din România.
Dan Andronic, analist politic: ”Depinde de ce fac, daca oamenii aia nu fac decat sa lucreze in interesul sigurantei nationale, este in regula si este de inteles pentru ca acoperirea de ziarist este cea mai buna din lume. E de condamnat daca spioneaza in favoarea unei alte puteri, daca isi spioneaza colegii, e de condamnat daca trimite textele inainte sa apara. Dar atata timp cat servesc interesele tarii, este in regula.”
Ion Cristoiu, analist politic: ”Sa va spun o poveste. Exista un mare publicist, Pavel Corut, care a recunoscut ca a devenit publicist datorita mie. El era agent sub acoperire si avea misiunea sa ma supravegheze pe mine. Prin 1991 a venit la mine sa il angajez si eu nu stiam cine era. Acum a devenit un mare publicist si unul din cei mai bogati scriitori romani. Deci l-a ajutat.
Dar sunt cazuri in care agentii au cazuri ceva mai speciale, care au misiunea sa scrie ceva anume, si nu sa informeze SRI, ci sa ajute SRI sa isi faca jocurile. Redactiile ar trebui sa se fereasca de oamenii astia, si asta e cel mai periculos lucru, prin care SRI isi fac anumite jocuri, prin care SRI primeste stiri in exclusivitate, in sensul asta.”
Radu Tudor, analist politic: ”Presupunerile, desi le pot avea si eu, nu pot fi considerate dovezi. Din punctul meu de vedere, ar fi o relatie daunatoare atat SRI, cat si presei ca serviciul de informatii sa-si racoleze oameni de presa. Ar semana prea mult cu ceea ce facea Directia I a DSS inainte de 1989. Nu serveste niciuneia dintre parti o astfel de actiune, de racolare. Este suficient cadrul legal si institutional de colaborare intre mass-media si SRI pentru a acoperi nevoia de comunicare intre cele doua institutii. Daca exista agenti ai serviciilor secrete sau fosti turnatori ai Securitatii sau Militiei in presa sau patronatul de presa, ei ar trebui imediat dezvaluiti.”
Aurelian Pavelescu, presedintele PNȚCD: ”Eu cred ca SRI isi depaseste cu mult atributiile si asta din 1990 incoace. Cred ca libertatea de expresie trebuie garantata de stat prin interdictia statului ca SRI sa se implice in activitatea media, in orice fel. As vrea sa stiu ce ordine au ofiterii sub acoperire, ce misiuni au ei, cine evalueaza informatiile pe care le transmit, ce fac cu ele, impotriva cui le folosesc. Sau nu cumva sunt niste instrumente de lansat campanii politice pentru protejatii SRI?.”
Cozmin Gusa, consultant politic: ”SRI isi depaseste atributiile. Toate redactiile sunt impanzite de colaboratori.”
sursa foto: Facebook Ovidiu Zară, jurnalist de investigatii