Skip to content
Economie

Cifre îngrijorătoare: deficitul bugetar urcă la 9,1% din PIB la rectificare. Economia scade cu 4,2%

facebook ministerul finantelor

Deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Noua estimare de deficit bugetar se bazează pe o scădere a economiei cu 4,2% în acest an. Cele 5 miliarde în plus față de precedenta estimare de deficit bugetar, de 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, reprezintă în principal venituri care nu vor mai fi încasate în acest an, ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilității fiscale de amânare la plată a obligațiilor fiscale, potrivit profit.ro.

Pentru anul următor, ministrul a declarat că deficitul s-ar putea situa la 7% din PIB.

Astfel, bazat pe execuția bugetară de până acum, Ministerul Finanțelor propune o rectificare de 9% din PIB, 96 miliarde lei, din estimarea că nu vor mai fi încasate 4,2 miliarde lei pe finalul anului. Suma de 4,2 miliarde de lei reprezintă venituri care nu vor fi încasate ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilității care oferă firmelor posibilitatea să amâne, fără dobânzi, penalități sau executări, plata obligațiilor fiscale.

Anterior, ținta de deficit bugetar pentru anul acesta era de 91 miliarde de lei, 8,6% din PIB, nivel la care a fost stabilit la rectificarea bugetară din vară, a doua din acest an, după cea din aprilie, când deficitul a fost planificat la 73,4 miliarde lei.

În 2019, deficitul s-a situat la 48,3 miliarde de lei, iar în 2018 la 26,9 miliarde de lei. Ministerul Sănătății va primi fonduri suplimentare de 1 miliard de lei. De asemenea, la Ministerul Finanțelor a fost obținută în acest an o economie a cheltuielilor salariale de 134 milioane de lei, ca urmare a reorganizării și lucrului în regim telemuncă, care presupune că nu se acordă unele sporuri. Ministrul nu a precizat față de ce estimare este calculată economia de 134 milioane lei. Cele mai recente date privind execuția bugetară sunt cele de la finalul lunii septembrie și acoperă primele nouă luni ale anului.

Potrivit datelor Ministerului Finațelor, deficitul bugetar a crescut în luna septembrie cu 12,5 miliarde de lei și a ajuns astfel pentru primele nouă luni la 67,27 miliarde de lei, 6,36% din PIB, comparativ cu 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB) în primele opt luni ale acestui an. În primele nouă luni ale anului trecut, deficitul bugetar s-a situat la 26,97 miliarde lei (2,62% din PIB). Creșterea cu 12,5 miliarde de lei în septembrie este cea mai mare creștere lunară a deficitului din acest an și reprezintă, probabil, un record lunar.

Deficitul a urcat puternic ca urmare a măsurilor luate de Guvern pentru combaterea pandemiei de coronavirus, însă părea că ritmul încetinește în ultimele luni. Începând din martie, Guvernul a înregistrat deficite ridicate, martie – 10 miliarde de lei, aprilie – 8,8 miliarde de lei, mai – 12 miliarde de lei, iunie – 6,33 miliarde lei, iulie – 4,5 miliarde de lei și august – 5,1 miliarde de lei, în contextul în care impactul economic al epidemiei a afectat puternic veniturile bugetului, iar cheltuielile au crescut. Aproape jumătate din deficitul lunii septembrie vine din facilități fiscale pentru firme, cheltuieli legate de pandemia COVID-19, la care s-a adăugat, tot în septembrie, un impact de 1,1 miliarde de lei din majorarea punctului de pensie. Totodată, la cheltuielile de capital, care reflectă situația investițiilor, în septembrie, față de august, au fost înregistrate cheltuieli în urcare cu circa 4 miliarde de lei. Pentru primele nouă luni, veniturile s-au situat sub programul stabilit, reprezentând 90% din ce a planificat statul ca încasări, însă și cheltuielile au fost ținute sub control, tot la circa 90% din suma programată. Astfel, deficitul bugetar s-a situat pentru perioada ianuarie-septembrie la 67,3%, deși era programat să se situeze la 77,1 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *