Skip to content
Opinii & Analize

Cinci certitudini printre estimările privind alegerile locale

Înfrângerea Gabrielei Firea e una istorică. Dacă estimarea CURS/Avangarde se dovedește corectă, înfrângerea Gabrielei Firea e istorică din mai multe motive. În primul rând pentru că alegerile într-un singur tur, prezența scăzută la vot și campania electorală prin interpuși constituie rețeta politică deja clasică cu care cei mai mulți primari și-au conservat poziția de putere cu ocazia alegerilor locale. În al doilea rând, votul politic din București a fost favorabil PSD, dacă ne raportăm la rezultatul de la europarlamentarele din 2019. Atunci, PSD obținea în București 16% din voturile exprimate. Din estimarea CURS/Avangarde, PSD a obținut 33% pentru Consiliul General, un rezultat greu de prognozat după ,,luftul” lui Marcel Ciolacu din Parlament cu ocazia votării moțiunii de cenzură împotriva cabinetului Orban. În al treilea rând, Nicușor Dan a avut de furcă cu oscilațiile de ,,formă electorală” a lui Traian Băsescu, al cărui tir discursiv l-a luat la țintă mai mult pe Dan decât pe Firea, luând din voturile primului. Nu în ultimul rând, înregistarea lui Cristian Zărescu despre legătura Nicușor Dan – Mihai Mitrache, difuzată cu nouă zile înainte de ziua votului, părea să-i țină acasă nu numai pe nehotărâți, ci și pe unii dintre votanții lui Dan. Cu toate acestea, Nicușor Dan devine noul primar al Bucureștiului, la o prezență la vot de 36, 93%. Datele din zilele următoare vor explica acest rezultat.

USR-PLUS, principala forță politică emergentă din România. Alegerile locale din 2020 au reprezentat examenul de maturitate politică dat de alianța USR-PLUS.  Nu era clar,  mai ales după ce Dan Barna fusese surclasat de Viorica Dăncilă în primul tur al prezidențialelor din 2019, care mai era tracțiunea electorală a USR-PLUS. Fuseseră europarlamentarele doar un foc de paie? Alegerile locale din 2020 au demonstrat că USR-PLUS este principala forță politică emergentă din România. După succesul lui Dominic Fritz la Timișoara, USR-PLUS a câștigat și Bucureștiul. Dincolo de asocierea cu PNL, Nicușor Dan este un produs al USR-PLUS. Potrivit estimărilor de aseară, USR-PLUS a luat de două ori mai multe voturi decât PNL pentru Consiliul General al Municipiului București, iar cine a pariat pe victoria lui Radu Mihaiu la Primăria Sectorului 2 probabil că a câștigat avansul pentru un apartament cu două camera într-un bloc nou. Victoria necunoscutului Radu Mihaiu la Sectorul 2 e chiar mai spectaculoasă decât victoria lui Nicușor Dan, un candidat pe care publicul din București îl cunoaște de mai bine de zece ani. În perspectiva parlamentarelor, e mai important că ,,dreapta” a recâștigat Bucureștiul. Dar voturile pentru Consiliul General, precum și victoriile lui Clotilde Armand și Radu Mihaiu demonstrează că, cel puțin în București, PNL e ,,fratele mai mic” al USR-PLUS. La Brașov, Allen Coliban pare să câștige în fața candidatului PNL, George Scripcaru. USR-PLUS s-a comportat neașteptat și la Constanța, unde, mai ales după ,,scandalul garsoniera”, Stelian Ion părea ieșit definitiv din cursa electorală. Dacă va pierde Primăria Constanței, Ion o va pierde la mustață. La Cluj, Emanuel Ungureanu a obținut un rezultat important:  în jur de 38% în confruntarea cu highlanderul Emil Boc. În lipsa unei alte oferte politice, votanții anti-sistem preferă USR-PLUS, deși atât USR cât și PLUS au o evidentă alură sistemică,

PNL are cel mai bun rezultat la locale din istorie, dar ponderea USR-PLUS crește în interiorul ,,dreptei”. Fără îndoială că PNL a obținut câteva rezultate istorice la alegerile locale de ieri. E vorba, în primul rând, de cel mai mare număr de primării, consilii locale și consilii județene obținut de partid în istoria sa postdecembristă. Iar în al doilea rând e vorba de ,,victoriile de orgoliu politic” de la Alba, Bacău, Ploiești și mai ales Iași, unde PNL câștigă pentru prima dată în ultimele trei decenii atât primăria cât și consiliul județean. Dar această victorie istorică a PNL e parțial ,,umbrită” de rezultatul pentru Consiliul General al Municipiului București, ceea ce demonstrează că, pentru publicul bucureștean, PNL a devenit un partid din ce în ce mai ,,vechi”, excesiv de sistemic. Din acest motiv, PNL câștigă în București cu produse politice care nu sunt ale partidului. Ciprian Ciucu a apărut în labratoaterele M10, iar Nicușor Dan e un produs USR. Dincolo de asta, victoria națională a PNL la locale se intersectează cu ascensiunea USR-PLUS în orașele mari din România. Această joncțiune favorizează clar ,,dreapta” la parlamentarele din iarnă. Dar până la parlamentare rămâne de văzut cât de unită va mai fi ,,dreapta”, în condițiile în care unii lideri ai USR-PLUS nu vor mai accepta automat rolul de ,,frate mai mic” al PNL.

Un PSD reloaded, dar care iese aproape complet din ,,urbanul mare”. PSD a pierdut Bucureștiul, Iașiul, Constanța, Bacăul și Ploieștiul la localele de ieri. Iese în evidență victoria Olguței Vasilescu la Craiova. PSD continuă totuși să controleze un număr important de Consilii Județene. 20, din datele momentului. Adică mai mult decât PNL, cu 17, și UDMR, cu 4. PSD are deci greutate administrativă, având în vedere numărul important de primării, consilii locale și județene pe care partidul le păstrează în portofoliul politic. În plus, redresarea politică a PSD din București e notabilă, partidul obținând un rezultat de două ori mai bun decât la europarlamenterele din 2019. Cu câteva excepții, localele din 2020 consfințesc împingerea PSD în afara orașelor mari către urbanul mic și către mediul rural din România. Marginalizarea PSD demonstrează că, cel puțin în orașele mari, ,,valul anti-PSD” nu s-a spart la alegerile de anul trecut. Și că acest val emoțional poate fi resuscitat la alegerile parlamentare din iarnă, dar nu în favoarea PNL ci mai degrabă a USR-PLUS. Împingerea PSD în afara principalelor centre administrative și economice ale României va atrage în timp și insignifianța politică a partidului.

Traian Băsescu și-a făcut datoria, iar ALDE a sucombat politic. Grație candidaturii lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei, notorietatea PMP a crescut nu numai în București, dar și în țară. În București, PMP are reprezentanți în Consiliul General, precum și în consiliile locale. În țară, din datele încă incomplete, PMP ar fi câștigat peste 25 de primării, Chiar dacă a fost inactiv jumătate din campanie, iar atunci când a ieșit din hibernare l-a atacat mai ales pe Nicușor Dan, Traian Băsescu mai are suficient suflu electoral să ridice PMP peste pragul electoral. În acest mod, Traian Băsescu rămâne implicat în jocurile de putere din administrația locală, iar în perspectiva parlamentarelor PMP e pregătit să intre în rolul de partid ,,balama” de dreapta. Că ALDE a sucombat politic după alegerile locale nu e o noutate. Noutatea ar fi candidature lui Călin Popescu Tăriceanu la parlamentarele din iarnă pe un loc oferit de PSD, după ce ALDE trântea guvernul Dăncilă acum un an.

 

 

1 comentariu la “Cinci certitudini printre estimările privind alegerile locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *