Skip to content
Internațional Politică

Cine a distrus încrederea în UE: Politicienii care luptă pentru propriile interese

eppgroup.eu

Europa votează, dar aceste alegeri europene au ajuns să aibă o altă miză în multe state membre. În România se vorbește despre corupție, în Italia despre migrație, în Franța despre vestele galbene, Marea Britanie se luptă cu Brexitul, Germania caută parteneriate cu Rusia. Ce mai înseamnă UE într-o Uniune în care fiecare își vede propriul interes?

Și pentru toată această situație de dezbinare europeană există câțiva vinovați majori:

Matteo Salvini

A profitat de toate vulnerabilitățile cetățenilor europeni și le-a exploatat în interes politic. Populismul arătat de acesta i-a determinat pe cetățeni să-și piardă încrederea în UE. Acțiunile sale au avut ecou în toată Europa, nu doar în Italia. În Ungaria e ajutat de Orban, în Franța de Le Pen. Dacă astăzi cetățenii nu mai cred în UE, Salvini este unul dintre vinovați. Principalul său subiect de discuție a fost migrație, dar deși se află la guvernarea Italiei de un an, nu a luat absolut nicio măsură pentru integrarea migranților și nu are niciun proiect pentru UE care să ajute migranții.

Theresa May

Macron a avut dreptate – Marea Britanie va continua să fie o problemă pentru Uniunea Europeană. Theresa May a distrus șansele pentru orice Brexit și britanicii vor participa la alegerile europarlamentare. Aceștia vor intra în Parlamentul European și își vor ocupa fotoliile, vor face angajări, vor încasa salariul.

Marea Britanie er trebui să iasă din UE pe 31 octombrie 2019. Dar atunci va fi un haos – pentru că locurile britanicilor vor trebui distribuite la celelalte state membre, printre care și România. Asta înseamnă concedieri, modificări, relocări și multă altă birocrație, într-o UE sufocată de birocrație. De asemenea, dacă Marea Britanie n-a ieșit până acum, de ce ar ieși pe 31 octombrie? Și cu Marea Britanie în UE ce vom face pe viitor pentru că va trimite politicieni anti-UE la Bruxelles?

Angela Merkel

În ultimul an, cel puțin, a fost absentă de pe scena politică europeană, încercând să-și aranjeze socotelile politice în Germania. Merkel a considerat că sprijinirea lui Weber va fi suficientă și acesta va alerga spre șefia Comisiei Europene, deși este cel mai slab candidat. Merkel a și refuzat angajamente la nivel european și competiția pentru vreo funcție europeană, sperând că mai are șanse în politica internă a Germaniei.

În urmă cu câteva zile, Merkel a apărut în Croația la mitingul partidului HDZ, care e un fel de PSD – unii care îl urăsc foarte mult și unii care îl urmează cu ochii închiși, fără o cale de mijloc. Gestul canceralului german de a sprijini public HDZ a fost criticat dur și a părut mai degrabă o divizare a societății, decât un îndemn pentru unitate. Cei care urăsc HDZ vor detesta și UE, pentru că Merkel a ales să ofere sprijin public acestui partid.

Emmanuel Macron

Macron își dorește o Uniune mai puternică, dar una controlată de el. În ultimul an, s-a opus procesului de Spitzenkandidat, care se referă la desemnarea unui candidat pentru șefia Comisiei Europene. Președintele francez vrea ca statele să aibă un cuvânt de spus și să nu rămână totul la voia popoarelor, pentru că s-ar submina suveranitatea statelor. Dacă ar fi să se respecte voința lui Macron, nici n-ar mai fi nevoie de alegeri, ar trebui să impună el pe cineva și să mergem mai departe.

Tocmai de aceea europenii simt ca votul lor în UE nu contează și nu produce vreo schimbare. În final, vor fi tot cei care obținut sprijinilor marilor puteri, iar Franța și Germania vor vorbi în numele tuturor. Până atunci, Macron trebuie să fie atent la alegerile din Franța, unde Le Pen pleacă cu prima șansă la victorie.

Mark Zuckerberg

Dacă vă întrebați ce legătură există între șeful Facebook și Uniunea Europeană, răspunsul îl găsiți chiar pe platforma de socializare.

Deși a promis și a făcut reclamă că va organiza un centru care să combată fake news-ul și propaganda pe Facebook, se pare că Zuckerberg a renunțat la această idee. Partidele n-au avut nicio problemă să distribuie știri false, să facă video-uri mincinoase peste tot în Europa, să ducă o campanie împotriva migranților. Bossul Facebook a cedat în fața presiunilor politicienilor, care se temeau că nu vor mai reuși să aibă campanii pe internet dacă vor fi verificați.

Facebook a ajuns o junglă unde eurscepticismul e în floare și atacurile la UE nu lipsesc. Asta nu ar fi neapărat o problemă dacă n-ar fi însoțită de ură, de rasism, fake news, propagandă.  

Manfred Weber

Campania lui Weber pentru președinția Comisie Europene a fost una de asalt, arătând că este puternic cu cei slabi și absolut absent cu cei puternici. Weber este conservator și mizează pe aceeași strategie a Uniunii Europene. Nu știe să trezească o emoție în popoarele europene. Nici n-a fost preocupat de procesul Spitzenkandidat, crezând că Merkal va face o minune și îl va trimite la Bruxelles.Ungaria, Polonia și România sunt trei state în care Weber a divizat societatea cu declarațiile sale politice.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *