Cine a mai fost președinte interimar al României și care a fost contextul politic

Sursă foto: presidency.ro

România va avea un președinte interimar până la alegerile prezidențiale din luna mai. Acest lucru s-a mai întâmplat o singura dată, în istoria postdecembristă a României, în anul 2012. Contextul a fost, însă, diferit față de cel de acum. De altfel, este pentru prima oară în istoria democratică a României când președintele țării își anunță demisia din funcție.

Pe 10 februarie 2025, președintele Klaus Iohannis a anunțat că demisionează din funcție, „Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, 12 februarie.”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

În acest context, până la alegerile din luna mai, România va fi condusă de un președinte interimar. Potrivit Constituției, această funcție ar urma să fie preluată de președintele Senatului, Ilie Bolojan, al doilea om al statului. În cazul în care acesta nu poate, funcția de președinte interimar va fi preluată de președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban.

În istoria postdecembristă, a mai existat o singură situație în care România a avut președinte interimar. S-a întâmplat în anul 2012, în contextul suspendării președintelui Traian Băsescu. Mai exact, pe 10 iulie 2012, Crin Antonescu devenea președinte interimar al României, după ce procedura de suspendare a președintelui a trecut de Parlament.

La acea vreme, Crin Antonescu era președinte al Senatului, o funcție pe care o obținuse cu numai câteva zile înainte, după ce USL (alianța politică formată din PSD, PNL și PC) i-a înlăturat de la șefia celor două Camere ale Parlamentului pe Vasile Blaga (președintele Senatului) și Roberta Anastase (președinta Camerei Deputaților), ambii membri PD-L, partidul din care a făcut parte Traian Băsescu, înainte de a fi ales președinte al țării.

Crin Antonescu a fost președinte interimar al României pentru mai puțin de două luni, în perioada 10 iulie – 27 august 2012.

Pe 29 iulie, a fost organizat referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. 46,24% din români s-au prezentat la urne, iar rezultatele referendumului au fost 87,52% pentru demitere și 11,15% împotriva.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: