Skip to content
Politică

Cine ar putea da noul Guvern dacă mâine ar fi alegeri parlamentare. Cifrele ultimului sondaj IMAS

Inquam Photos / George Calin

PNL, partidul la conducerea căruia este Ludovic Orban, înregistrează pe zi ce trece o ascensiune surprinzătoare. Potrivit ultimului sondaj al IMAS, realizat la comanda Europa FM, PNL se bucură de o intenţie de vot de aproape 30%, în timp ce pe locul al doilea se clasează PSD, cu 21,2%.

Potrivit rezultatelor, dacă săptămâna viitoare ar fi alegerile parlamentare, PNL ar strânge 29,6%, iar alături de USR, care se bucură de o intenţie de vot de 16,4%, şi de PLUS, cu o intenţie de vot de 4,5%, liberalii ar reuşi să dea noul Guvern, cu o majoritate de 50,5%, la care s-ar adăuga o eventuală susținere a UDMR.

PSD-ul condus de Viorica Dăncilă ar fi votat de 21,2% din electorat, iar Pro România are o intenţie de vot de 10,7%, cea mai mare cifră de până acum pentru partidul lui Victor Ponta.

UDMR e dat de sondajul IMAS la 5,5%, în timp ce ALDE ar avea 4,3%. Sub 5% ar avea şi PMP, intenţia de vot privind acest partid fiind la 3,3%.

Sondajul a fost realizat de IMAS în perioada 8 -28 octombrie – prin telefon, la comanda Europa FM, pe un eşantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroare de eşantionare +/- 3,1%. S-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Următoarele alegeri legislative în România vor avea loc la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021.

Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română. Partidele trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale.

Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic); în prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament.

Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (două locuri).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *