Skip to content
Politică

Cine ar putea fi noul Avocat al Poporului. Numele care are cea mai mare susținere în interiorul PNL

Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean ar putea deveni Avocatul Poporului, după revocarea actualei şefe, Renate Weber, au declarat liberale pentru PS News. În urma negocierilor pe care PNL le-a avut cu cele două partide din coaliție, liberalii au obținut funcția de Avocat al Poporului, în timp ce USR-PLUS va primi Televiziunea Română, iar UDMR va primi Radioul, așa cum PS News a scris aici.

O primă variantă luată în calcul de liberali rămâne în continuare Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, cel care a mai fost susținut de PNL în trecut și pentru șefia Consiliului Legislativ. În PNL au fost vehiculate zilele trecute și alte nume precum cel al lui Daniel Fenechiu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România sau al juristei Iulia Scântei, însă premierul își dorește un om independent politic, dar și cu un trecut foarte consistent în materie de justiție.

„Cu siguranță vom rămâne la Augustin Zegrean. Premierul nu are de gând să numească într-o asemenea funcție un politician și deocamdată în PNL el este cel care decide, chiar și peste capul lui Orban. Bine, nici Orban nu vede cu ochi buni ca un membru de partid să fie numit Avocat al Poporului. Cel mai probabil Augustin Zegrean va fi numit în locul lui Weber, în momentul acesta sunt șanse de 90%”, au declarat surse liberale pentru PS News.

Amintim că Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marţi seară, că nu i s-au comunicat reproşurile care i se aduc şi a precizat că revocarea sa se poate face doar pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor. În cazul revocării, Renate Weber a precizat că ia în calcul ”mai multe aspecte”, referindu-se la faptul că nu are nicio cale de atac cu privire la acest demers.

”Pe mine nu m-a informat nimeni oficial până la acest moment care sunt motivele de nemulţumire, care sunt reproşurile care mi se aduc. Eu nu am primit o copie a acelei solicitări de revocare. Înţeleg că urmează în perioada următoare o întâlnire a comisiilor juridice care vor analiza. Iarăşi, nu ştiu ce vor analiza şi vor face un raport”, a declarat Renate Weber.

De cealaltă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber – al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024 – precizând că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Ce spune Legea

Legea nr. 35/1997 prevede că mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate -, ori în caz de deces (art. 9, alin 1).

DETALII AICI: Cum poate fi revocat Avocatul Poporului. Renate Weber își poate pregăti bagajele

Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de îndeplinire a funcţiei sau decesul persoanei care ocupă funcţia de Avocat al Poporului se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului Avocatului Poporului (art. 9, alin. 3 din Legea 35/1997).

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Însă, în ciuda faptului că votul pare o formalitate, dat fiind că PNL, USR-PLUS şi UDMR au majoritate politică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR. Iar PSD a anunțat, prin vocea lui Marcel Ciolacu, președintele partidului, că va ataca hotărârea la CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *