Skip to content
Politică

Cine ar putea fi noul comisar european din partea României?

Propunerea Guvernului României pentru postul de comisar european ar putea fi Luminița Odobescu, actualul ambasador pe lângă Uniunea Europeană. Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că numele Luminiței Odobescu este luat în calcul printre variantele gândite la Palatul Victoria pentru Executivul european condus de Ursula von der Leyen.

 Nu este însă deocamdată cunoscut portofoliul care ar reveni României, noul președinte al Comisiei Europene aflându-se încă în procesul de elaborare a arhitecturii structurii pe care o va conduce. Din această cauză, oficialii de la București iau în calcul mai multe variante, printre numele vehiculate aflându-se și cel al liderului grupului PSD din PE, Dan Nica. Rovana Plumb, care era varianta validată oficial în PSD pentru postul de comisar european, a ieșit din cărți încă dinaintea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. În interiorul PSD, fostul președinte Liviu Dragnea promisese funcția și Liei Olguța Vasilescu, dar aceasta, aflată în conflict cu Viorica Dăncilă, nu mai are practic nicio șansă să obțină nominalizarea, deși săptămâna trecută, premierul a spus că și-ar dori drept comisar european o femeie.

Contactată de Digi24.ro, Viorica Dăncilă a explicat că nu s-a discutat până acum pe marginea niciunui nume de potențial candidat. ”Nu am avut nicio discuție legată de numele de comisar”, a declarat prim-ministrul.

Cu toate acestea, liderii PSD spun că în partid a fost transmis în urmă cu o lună numele lui Dan Nica drept favorit pentru intrarea în Executivul de la Bruxelles.

 Luni, în cadrul negocierilor purtate de Victor Ponta cu Viorica Dăncilă pe tema unei colaborări, fostul premier i-a propus actualului premier să o propună Ursulei von der Leyen pe Corina Crețu, pentru un al doilea mandat. Dăncilă a refuzat, știută fiind rivalitatea personală dintre ea și Crețu, actual europarlamentar din partea Pro România.

Luminița Odobescu, singura care i-a mulțumit lui Iohannis

Luminița Odobescu este din 2015 reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană. În 2014 a primit gradul de ambasador. Din 2012 până în 2015 a fost consilier de stat la Cancelaria premierului Victor Ponta. Ea a mai lucrat la Bruxelles, între 2002 și 2005, iar înainte de asta a activat în MAE și, temporar, la secretariatul general al Guvernului.

Luminița Odobescu a fost singura reprezentantă a Guvernului care, la ceremonia organizată de Cabinetul Dăncilă la finalul Președinției României la Consiliul UE, desfășurată la Hilton, i-a mulțumit Președintelui Klaus Iohannis în discursul susținut în fața membrilor și liderilor PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *