Skip to content
Politică

Cine ar putea prelua conducerea PNL Iași, după retragerea lui Chirica. Rareș Bogdan intervine în scandalul momentului

Inquam Photos/George Calin
" "

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, intervine în disputele dintre PNL și USRPLUS pe bugetele primăriilor. Astfel, liberalului spune că situația din Iași, în care predomină neînțelegerile dintre PNL și USR PLUS, este „grea și complicată” și că ar putea avea nevoie de o mediere la nivelul coaliției, în timp ce criza din organizația liberală ar putea fi rezolvată pe plan local.

Prim-vicepreședintele PNL este de părere că, după „pasul în spate” făcut de Mihai Chirica și Costel Alexe, conducerea locală a PNL ar putea fi preluată de unul dintre prim-vicepreședinții de la nivel județean, Alexandru Muraru sau Liviu Brătescu.

" "
" "

„Vom discuta în viitorul Birou Executiv Național. Ei au făcut un pas în spate pe vechiul statut. În momentul ăsta, autosuspendarea pe noul statut nu există, vom găsi o soluție și, probabil, va prelua unul dintre cei doi prim-vicepreședinți poziția dlui Chirica. Iar în cazul în care lucrurile nu se pot tranșa între cei doi prim-vicepreședinți, atunci nu exclud inclusiv o mediere și o intervenție cu un om din conducerea centrală”, spune Rareș Bogdan.

„Marius Bodea, cel care practic conduce organziația municipală (a USR, n.r.), a fost colegul nostru timp de 20 de ani (….) a trecut la USR în momentul în care Mihai Chirica a trecut în PNL. El era într-un război deschis pe urbanism cu Mihai Chirica”, a mai spus Rareș Bogdan despre situația de la Iași.

Întrebat dacă este nevoie de o mediere la nivelul coaliției, prim-vicepreședintele PNL a spus: „în momentul în care lucrurile nu funcționează și riscă să degenereze în conflicte deschise și lucruri care să nu mai poată fi reînnodate, cred că da”.

Rareș Bogdan este de părere că este „greu” ca PNL și USR PLUS E să se înțeleagă „extrem de bine” la nivel guvernamental și, în același timp, să aibă „războaie crunte” cum e cel de la Iași.

„S-ar putea să fie nevoie de o mediere a coaliției . Și în coaliție suntem oameni raționali (…) care vom reuși să ajungem la o concluzie și să detensionăm situația de acolo”, a spus Rareș Bogdan.

Război PNL-USRPLUS la Iași

Consilierii locali USRPLUS din Iaşi i-au cerut demisia primarului Mihai Chirica în şedinţa de consiliu de joi, motivând că oraşul nu poate funcţiona cu un primar cu două dosare penale.

De cealaltă parte, edilul afirmă, într-un mesaj video publicat joi pe Facebook, că se simte „într-un grav pericol” și speră ca justiția să nu se facă în cabinete de partid.

„Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă depășește, pentru mine, nivelul de așteptare pe care îl am de la un stat ce se dorește cu adevărat integrat în Uniunea Europeană. Am suportat multe, și apostrofări, și chiar și nedreptăți, și lucruri care mi-au fost aduse la adresa mea și care nu au avut niciun fundament, dar și lucruri pe care le-am făcut mai puțin bine, greșite, dar m-am corijat. În 6 ani n-am semnat niciun document care să nu fie acoperit de legalitate sau de conținut tehnic asumat de oameni din administrația publică în acel domeniu. În 6 ani n-am cerut nimănui să creeze, să semneze și emită un document legat de orice. În 6 ani nu am luat nimănui niciun drept. Le-am cerut un singur lucru: respect pentru cel care te plătește, ieșenii”, afirmă Mihai Chirica.

Edilul Iașiului spune că se află într-o situație care îi slăbește încrederea în sistemul de justiție în mod radical.

„Speța în care mă aflu astăzi vorbește despre încadrare într-un act de crimă organizată. E mai mult decât pot înțelege eu. E ca și cum s-ar face trafic de arme, de stupefiante, de prostituție. Nu merită ieșenii și nu merită primarul Iașiului, impersonal, să se întâmple acest lucru”, continuă Chirica.

Mă simt în pericol, într-un grav pericol și sper ca justiția să nu se facă în cabinetele de partid. Sper să nu ne întoarcem în timp. Sper ca celelalte instituții ale statului să asculte, să încerce și chiar să facă să se afle adevărul. Nu pot suporta acest lucru. Iașiul are o agendă externă, Iașiul are un proiect pentru Basarabia, Iașiul are un primar care și-a respectat jurământul zi de zi. Iașiul și-a ales un om care să sufere alături de el, dar nu așa. Mă simt în pericol, într-un mare pericol. Nu cer sprijin politic, nici măcar de la PNL, cu toate că am avertizat de la începutul acestui an că presiunea la Iași crește. Nu țin sub nicio formă să fac justiție televizată, dar pare puțin anapoda. Pe 24 ianuarie, ca niciodată, sunt stropit în Piața Unirii fără să mi se ia apărarea, pe 27 sunt trimis în judecată pe un dosar clasat de DNA, pentru care nu am depus ulterior la judecătorie niciodată nicio mărturie pentru că nu s-a admis, iar până la sfârșitul lunii aprilie sunt încadrat în formă de crimă organizată, chiar și pentru omisiunea unei sesizări. Pentru mine nu contează, contează pentru imaginea acestui oraș. De aceea, spun public: mă simt în pericol și rog să se facă justiție. Dacă am greșit, vreau să plătesc public și vreau să mi se spună unde am greșit și atunci voi ieși public cu demisia în mână”, susține Mihai Chirica.

S-a autosuspendat din partid

Amintim că primarul din Iaşi a anunţat, miercuri, că se autosuspendă din fruntea filialei municipale a PNL, pe fondul problemelor sale din justiţie, el precizând că timpul va arăta că acuzaţiile lansate împotriva sa nu sunt adevărate.

Un număr de 15 persoane, între care primarul Iaşiului, fostul arhitect-şef al oraşului şi patronul unui ziar local, sunt urmărite penal în dosarul privind concesionarea unui teren al Primăriei Iaşi. Edilul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, anchetatorii având indicii că primarul ar fi avut cunoştinţă despre faptul că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase.

Mihai Chirica a fost trimis în judecată şi într-un alt dosar DNA care vizează achiziţionarea unor autoturisme de către Primăria Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *