Skip to content
Politică

Cine ar trebui să răspundă pentru tragedia de la Constanța. Fenechiu (PNL): Toți miniștrii Sănătății sunt de vină, iar Nelu Tătaru e cel mai puțin vinovat

PS News.ro

Contactat de PS News, Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, a reacționat în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de Terapie Intensivă. Liberalul este de părere că astfel de situații regretabile se tot repetă din cauza neglijenței autorităților centrale și a autoritățile locale și din cauza lipsei de investiții în infrastructura de sănătate. În ceea ce privește principalii responsabili, Fenechiu susține că vinovați de această situație sunt „toți miniștrii Sănătății, toți secretarii de stat de acolo și toți directorii de spitale care nu au fost extrem de energici”.

„În primul rând, vreau să transmit condoleanțe familiilor îndoliate Am toată compasiunea pentru acestea. Este regretabil că se întâmplă astfel de evenimente nefericite în România. Este consecința faptului că nu s-a investit în spitale, că siguranța spitalelor nu a fost o preocupare nici pentru autoritățile centrale, nici pentru autoritățile locale ani de zile. Este o consecință a faptului că cea mai mare parte a Ministerului Sănătății merge pe salarii și mai puțin pe zona de investiții. Când nu se investește în infrastructura de sănătate, ea începe să cadă, iar incendiile sunt una dintre formele de manifestare a slăbiciunilor infrastructurii spitalicești.

În ciuda faptului că nu este primul incendiu și că la nivelul Ministerului Sănătății s-au luat primele decizii în vederea verificării condițiilor de siguranță, fie aceste demersuri nu s-au efectuat, fie s-au efectuat de mântuială, pentru că în continuare apar asemenea situații.

Cred că trebuie luat taurul de coarne și cred că trebuie început de undeva cu măsuri ferme, cu tragerea la răspundere a celor care au responsabilitatea verificării siguranței din spitalele românești. Eu cred că până în momentul în care nu vor fi trimiși în judecată responsabilii pentru un caz de acest gen, în continuare indolența va fi la ea acasă.

Era complicat într-o perioadă de pandemie să te apuci să faci investiții în infrastructură pentru că sistemul medical era oricum suprasolicitat. O mare parte dintre unitățile spitalicești au fost destinate deservirii și tratării bolnavilor de Covid, deci probabil că lucrurile acestea nu ar fi trebuit făcute în ultimii doi ani. 

Nu s-a făcut nimic din anii 90 încoace. În această perioadă s-a văzut cât se poate de clar care sunt vulnerabilitățile infrastructurii medicale. Nu s-a făcut nimic pentru că nu a existat o preocupare, pentru că banii în general au fost alocați pe zona salarială. Circa 90% din banii de sănătate se duc pe zona salarială, în momentul în care era identificată o resursă, automat apăreau revendicările pe zona salarială. Nu prea au fost manifestări pentru siguranța în spitale. Acestea au apărut recent pentru că neexistând incidente, oamenii nu s-au gândit că dacă nu investești se pot întâmpla și lucruri de acest gen.

În ultimii doi ani sistemul sanitar a fost extrem de aglomerat de problemele de Covid-19 și cred că în ultimii doi ani nu se putea face mare lucru, dar se puteau face niște evaluări serioase, responsabile”, spune Fenechiu.

De asemenea, liberalul susține că principalii responsabili de provocarea incendiului sunt „toți miniștrii Sănătății, toți secretarii de stat de acolo și toți directorii de spitale care nu au fost extrem de energici și care nu au făcut solicitări, trăgând semnale de alarmă în legătură cu starea internă”

„Responsabili sunt toți cei care au avut responsabilități în zona sănătății, atât la nivel național că n-au alocat sume, cât și la nivel județean, respectiv la nivel de spitale că s-au complăcut în această situație. Un director de spital, la un spital unde nu s-a întâmplat nimic poate spune că el a luat măsuri, dar în esență, lucruri de acest gen nu s-au întâmplat și la alte spitale pentru că nu a fost o suprasolicitare a unei surse și lucruri de acest gen.

Dacă ar fi existat preocupare, și aici mă refer atât la nivel local, cât și la nivel spitalicesc, cu siguranță s-ar fi făcut acele lucrări capitale care se fac într-o anumită perioadă, s-ar fi verificat dacă rețelele electrice mai corespund cu dimensionarea inițială la cerințele de astăzi, s-ar fi înlocuit conductori, s-ar fi pus sisteme de protecție care în momentul în care apare o disfuncționalitate să blocheze alimentarea și să nu se genereze o situație de genul acesta. Ca nume, îmi este greu să vă spun cine e vinovat, dar probabil că toți miniștrii Sănătății, toți secretarii de stat de acolo și toți directorii de spitale care nu au fost extrem de energici și care nu au făcut solicitări, trăgând semnale de alarmă în legătură cu starea internă”, spune Fenechiu.

Întrebat dacă și fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru este unul dintre principalii responsabili de incendiile ce au avut loc în ultimul an în spitalele din România, liberalul susține că „Nelu este cel mai puțin vinovat ministru dintre toți cei care au existat”.

„Domnul Tătaru a devenit ministru al Sănătății în plină pandemie după demisia domnului Costache. Mi-e greu să cred că domnul Tătaru ar avea vreo vină individualizabilă. Poate vina lui a fost că face parte din clasa politică și că face parte din Ministerul Sănătății. Cred că Nelu este cel mai puțin vinovat ministru dintre toți cei care au existat. Ministeriatul lui, care a însemnat 8 luni de zile, nu a însemnat altceva decât un periplu prin spitale, rezolvat probleme peste tot, intervenit, făcut rost de medicație, deci este cel mai puțin vinovat”, conchide Daniel Fenechiu.

Incendiul s-a manifestat la nivelul Secţiei ATI cu pacienţi COVID. IGSU a confirmat că sunt 9 pacienţi decedaţi.

Pompierii au anunţat că incendiul a fost lichidat la ora 10:55.

Sursa citată a precizat că întregul spital a fost evacuat: ”Au fost pre-alertate toate spitalele din judeţ pentru preluarea pacienţilor. Misiunea este în dinamică”.

Potrivit datelor transmise, în spital erau 113 pacienţi internaţi, 10 fiind în Secţia ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *