Skip to content
Politică

Cine are prima șansă să câștige filialele PNL în Timișoara, Arad și Oradea. Liderii din teritoriu se pregătesc de Congres

Inquam Photos / George Călin

Alegerile interne din PNL reprezintă o miză mult mai mare pentru Florin Cîțu decât pentru Ludovic Orban, deoarece pot pune capăt ambițiilor politice ale premierului. Florin Cîțu a început un turneu prin țară, iar organizațiile din Vest își arată susținerea pentru acesta. 

În lunile iunie și iulie se vor da toate luptele pentru conducerea filialelor, iar acest lucru poate schimba situația din teritoriu pentru cei doi politicieni care vor să conducă PNL. Timișoara poate deveni un impediment în calea lui Florin Cîțu dacă Alin Nica, președintele interimar PNL Timiș și președintele CJ Timiș, va decide să-l susțină pe Ludovic Orban. Nica are prima șansă să păstreze controlul organizației județene PNL Timiș și, în acest moment, nu are niciun adversar. 

Lupta este mult mai intensă pentru conducerea filialei PNL Timișoara, potrivit presei locale. În cursă sunt trei candidați: Raul Ambruș, consilier local PNL în oraș, Cosmin Tabără, viceprimarul, și Marilen Pirtea, deputat PNL și rector al Universității de Vest din Timișoara. 

În lupta internă din Timișoara se vor implica și Nicolae Robu, fostul primar al orașului, și Alina Gorghiu, deputat de Timiș, pentru a susține diferiți candidați. Robu speră să aibă, în 2024, șansa să candideze din nou la primărie, chiar dacă momentan pare scos din luptele politice. Alina Gorghiu este deja una dintre susținătoarele lui Florin Cîțu și va încerca să convingă toată filiala să treacă de partea premierului. 

Arad

Aradul este sub influența lui Gheorghe Falcă, care l-a ajutat pe Călin Bibart să devină primar în oraș. Profitând de influența pe care o are cu ajutorul primăriei, Bibart ar putea concura pentru funcția de președinte PNL Arad, chiar dacă este un primar obscur, care nu se face remarcat și cu greu poate atrage întreaga susținere a colegilor săi. 

Primarul Aradului va avea un mare adversar în Sergiu Bîlcea, deputat PNL, cel care deține controlul filialei din oraș. Bîlcea voia, în 2020, să candideze pentru Primăria Arad, dar Falcă a reușit să pregătească întreaga campanie pentru protejatul său. Câteva luni mai târziu, Sergiu Bîlcea a fost răsplătit cu un fotoliu de deputat în Parlament. 

Gheorghe Falcă este unul dintre liderii PNL care au trecut de partea lui Florin Cîțu și Aradul ar putea vota în număr foarte mare pentru actualul premier. Falcă cunoaște foarte bine organizația și are suficientă influență pentru a strânge voturi în favoarea lui Cîțu.  

Oradea

Situația este asemănătoare și în Oradea dominată de Ilie Bolojan. După ce Ilie Bolojan a decis să treacă la Consiliul Județean Bihor, tânărul Florin Birta, fost viceprimar, a avut cale liberă spre fotoliul de edil al municipiului Oradea. Cei doi își pot împărți inclusiv funcțiile în partid. Bolojan va obține mandatul de președinte PNL Bihor, deoarece nimeni nu poate concura cu el, iar Florin Birta va rămâne la conducerea filialei PNL Oradea, profitând de influența pe care o are cu ajutorul primăriei.  

Ilie Bolojan domină organizația PNL Bihor și are o mare influență în Vestul țării. Se bucură de apreciere inclusiv la nivel național, după ce a stat 12 ani la conducerea primăriei.  Influența lui Bolojan va cântări foarte mult și pentru lupta dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban. Până în prezent, președintele CJ Bihor a evitat să se poziționeze într-o tabără, deși acesta pare apropiat de Florin Cîțu. Dacă premierul va reuși să-l convingă pe Bolojan să-l susțină public, acest lucru i-ar putea aduce și alte voturi din țară, din partea unor lideri PNL care au încredere în președintele CJ Bihor. 

Luptele din interiorul PNL sunt abia la început și vor urma câteva săptămâni de scandal. Chiar dacă toți ochii sunt pe Ludovic Orban și Florin Cîțu, bătălia din teritoriu este decisivă pentru a câștiga congresul din septembrie. Candidatul care va cuceri cele mai multe filiale din țară, va fi cel care va obține mandatul de președinte PNL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *