Skip to content
Opinii & Analize

Cine câștigă și cine pierde de pe urma “acordului” MAI-BOR

Inquam Photos / Octav Ganea

“Acordul” dintre Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română privind împărțirea luminii de Paște a ajuns rapid subiectul central în presa din România. Din declarațiile lui Klaus Iohannis, înțelegem că ministrul Vela ar fi acționat fără știrea președintelui. Indiferent dacă lucrul acesta s-a petrecut sau nu, situația denotă o gravă problemă de comunicare și de cooperare inter-instituțională într-o situație de criză.

Posibilele probleme de fond ale „acordului” BOR-MAI

Practic în mai puțin de 24 de ore, ministrul Afacerilor Interne, prin intervenția președintelui republicii, trebuie să amâne decizia negociată cu BOR. Decizia în sine a fost discutabilă pe mai multe paliere. Pe de o parte se punea problema dacă nu cumva o decizia asemănătoare ar fi trebuit luată și în cazul celorlalte culte religioase, astfel încât să nu existe motive de discriminare. Totuși, trebuie spus că nu a existat un protest oficial din partea reprezentanților altor culte religioase în privința “acordului” MAI-BOR și mai mult, nu a existat nici o tentativă de negociere asemănătoare care să fi fost eventual respinsă de autorități. Pe cale de consecință, nu putem vorbi despre o discriminare per se a altor culte, de vreme ce decizia nu a fost luată spre a favoriza un cult majoritar și a defavoriza alte culte minoritare.

Pe de altă parte însă, se putea pune problema exemplului personal, oferit chiar de Marcel Vela. Dacă ministrul Afacerilor Interne este dispus să negocieze o parte din prevederile Ordonanțelor Militare, atunci chiar strictețea lor este pusă sub semnul întrebării. Un astfel de comportament ar putea încuraja și mai mult nerespectarea măsurilor de carantină. După o astfel de eroare, în mod normal, ar trebui să ne așteptăm la o demisie din partea lui Marcel Vela.

Cine câștigă și cine pierde

Evident incidentul va avea ecouri puternice în plan politic. Gafa de comunicare și de colaborare inter-instituțională reflectă amatorismul persoanelor de la vârful unor instituții-cheie în acest moment și va fi cel mai probabil folosită împotriva Partidului Național Liberal. Evident, pentru adversarii politici din prezent ai liberalilor – PSD, ALDE, Pro România și posibil chiar USR – gafa lui Vela vine ca o muniție gratuită de care se vor folosi până la viitoarele alegeri. Totodată, incidentul va fi folosit pentru o nouă rundă de atacuri la adresa Bisericii Ortodoxe Române care va fi pe viitor, probabil, mult mai reticentă în a încheia astfel de acorduri.

Pentru liberali cea mai bună soluție în prezent o reprezintă îndepărtarea lui Marcel Vela și înlocuirea sa cu o figură nouă. Dacă liberalii nu renunță la Vela, sau dacă acesta nu își va da demisia, electoratul îi va sancționa dur. Totuși, liberalii au experiență în a gestiona astfel de situații. Înlocuirea lui Victor Costache la Ministerul Sănătății cu Nelu Tătaru a fost o mișcare inspirată, venită la momentul oportun. Ne-am putea o mișcare similară ți în cazul lui Marcel Vela. Până atunci, adversarii politici ai PNL au motive să își frece mâinile de bucurie atunci când liberalii fac astfel de greșeli neforțate. Rămâne de văzut ce va decide premierul Orban și implicit Marcel Vela.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *