Un sondaj CURS realizat la nivel național, în perioada 19-28 martie, indică faptul că alianța electorală PNL + PSD își va adjudeca majoritatea mandatelor de europarlamentari, în timp ce opoziția nu reușește să se apropie de partidele de guvernământ, marea surpriză fiind că preferința pentru AUR a scăzut semnificativ în ultimele două luni.
Potrivit sondajului, la alegerile europarlamentare Alianța PSD + PNL ar obține 53%, în timp ce Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+FD) ar lua doar 14%, fiind clasată pe locul al doilea. AUR ar obține tot 14%, la egalitate cu Alianța Dreapta Unită, în timp ce SOS România și UDMR ar lua 5%. În fine, PUSL ar obține 4%.
Câți europarlamentari trimit partidele și de ce contează acest număr
Dacă ar fi să transformăm în mandate procentele obținute de partidele politice în sondajul CURS, atunci Alianța PSD – PNL ar urma să trimită numai puțin de 18 europarlamentari la Bruxelles, dintr-un total de 33 câți are România. Pe de altă parte, Alianța Dreapta Unită și AUR ar trimite cel mult 5 europarlamentari fiecare, în timp ce UDMR și SOS România ar trimite undeva la 2 europarlamentari fiecare. În fine PUSL ar mai putea trimite încă un europarlamentar la Bruxelles.
Numărul de europarlamentari pe care fiecare partid îl trimite în Parlamentul European este important din mai multe motive. În primul rând, acest număr reflectă nivelul de susținere pe care îl are un partid în rândul alegătorilor din țară. O mai mare reprezentare în Parlamentul European poate fi interpretată ca o legitimitate sporită și un mandat mai puternic de a influența politicile europene. Cu cât un partid trimite mai mulți europarlamentari, cu atât va avea mai multă influență și putere de vot în procesul decizional al Parlamentului European. Acest lucru poate afecta agenda legislativă, direcția politicilor europene și capacitatea de a forma alianțe și de a obține sprijin pentru diverse inițiative. Așadar, în acest context Alianța PSD – PNL ar fi principalul pol de influență din România în Parlamentul European.
Cu cât un partid trimite mai mulți europarlamentari, cu atât va avea mai multă influență și putere de vot în procesul decizional al Parlamentului European. Acest lucru poate afecta agenda legislativă, direcția politicilor europene și capacitatea de a forma alianțe și de a obține sprijin pentru diverse inițiative.
În al doilea rând, membrii Parlamentului European se organizează în grupuri politice în funcție de afinitățile lor politice și ideologice. Numărul de europarlamentari trimiși de un partid poate influența ponderea și influența grupului politic european în care se alătură, ceea ce poate afecta dinamica politică și capacitatea de a-și promova interesele în cadrul instituțiilor europene. Așadar, contează influența pe care PNL și PSD o vor avea după aceste alegeri în interiorul propriilor familii europene – Popularii Europeni (PPE), respectiv Socialiștii Europeni (S&D). Cu cât vom avea mai mulți liberali și social democrați la Bruxelles, cu atât influența lor în interiorul acestor familii europene va fi mai mare.
Cum se modifică cifrele față de alegerile din 2019
Dacă datele sondajului sunt corecte, atunci vom avea parte de câteva modificări majore față de alegerile europarlamentare precedente, din mai 2019. La acest scrutin, PNL s-a clasat pe prima poziție, cu 27 de procente, obținând numai puțin de 10 europarlamentari. Pe de altă parte, PSD s-a clasat pe poziția a doua, cu 22,5%, obținând 8 europarlamentari. Marea surpriză de la vremea aceea a fost reprezentată de alianța USR – PLUS. Aceasta a obținut 22,4% și 7 mandate (2 PLUS – 5 USR). Astăzi, USR în alianță cu PMP și Forța Dreptei ar trimite doar 5. Acest lucru echivalează cu o pierdere de 4 mandate pentru că PMP reușise să trimită alți doi europarlamentari.
În concluzie, USR (și alianța sa) este de fapt marele perdant al acestor alegeri, în timp ce PSD și PNL își vor conserva numărul de locuri câștigate în 2019.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News