Skip to content
Politică

Cine conduce ONG-ul care vrea să combată fake news-ul și să limiteze libertatea presei: precedent periculos pentru democrație

Radio Resita

Guvernul vrea să facă o platformă pentru verificarea știrilor și lucrează cu ONG-ul Global Focus Center, condus de Oana Popescu Zamfir, pentru a pune la punct termenii-cheie care vor fi folosiți. Din primele informații apărute, orice articol care ar asocia Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de „corupție” și „incompetență” ar fi suspect de propagandă rusă. 

Oana Popescu Zamfir este cea care a inițiat acest proiect și coordonează lupta împotriva fake news-ului. Oana Popescu este directorul Global Focus Center, un think-tank care a publicat mai multe analize despre știrile false din România și propagandă. Oana Popescu Zamfir este foarte apropiată de USR-PLUS, având un parcurs politic în Guvern. În 2016, când Dacian Cioloș era premierul României, a numit-o în funcția de secretar de stat la Ministerul Muncii. Numirea ei s-a făcut la propunerea lui Dragoș Pîslaru, fostul ministru al muncii. 

Oana Popescu a rămas aproape de USR-PLUS după experiența de doar un an în Guvern și în 2019 era pe listele partidului pentru alegerile europarlamentare. Cu o lună înainte de vot, aceasta s-a retras de pe liste. „Am renunțat la candidatura la europarlamentare pe listele Alianței 2020. Am participat la acest proces considerând că voi avea astfel ocazia să fac mai mult bine, mai repede, mai multor oameni. Am constatat că – cel puțin momentan – nu este așa. Prefer să ocup locul care consider că îmi oferă cel mai bun context să-mi folosesc la maximum capacitățile, iar acest loc rămâne, deocamdată, societatea civilă, mediul profesional de analiză, de politică internațională, de comunicare”, scria aceasta pe Facebook. 

În trecut, Oana Popescu a fost director de programe la Institutul ASPEN, unde s-au „format” foarte mulți USR-iști pe care îi vedem astăzi pe scena politică. Între 2008 și 2011, aceasta a fost consilier pentru afaceri externe, pentru Senatul României. Între 2001 și 2008, Oana Popescu a lucrat pentru mai multe ziare din România. 

Oana Popescu Zamfir se consideră o specialistă în politică externă, însă este absolventă de limbi străine la Universitatea București și are un master în relații internaționale la SNSPA. Fără niciun fel de cunoștințe în domeniul științelor politice, Oana Popescu a fost primită la acest master în relații internaționale. De asemenea, a făcut un curs de relații internaționale și la Universitatea Yale din SUA, între 2005 și 2006, când lucra în România ca jurnalist. Tot pe profilul său de Linkedin, mai menționează că are cursuri la Harvard sau StAndrews University, dar nu menționează perioadă și nici ce tip de studii a făcut acolo. 

Dintr-un comunicat mai vechi al Guvernului, aflăm că Oana Popescu a fost „bursieră Fulbright, a participat la alte stagii de pregătire în Danemarca, Germania, Serbia (Kosovo), SUA şi la Bruxelles şi bursier al Fondului Visegrad în Polonia”. 

În ultimii ani, Global Focus Center s-a remarcat cu mai multe articole despre propaganda în mediul online și știrile false. Împreună cu ONG-urile Active Watch și True Story Project, Oana Popescu pregătește o platformă care să analizeze toate articolele și să pună eticheta de „propagandă rusă” celor care vor fi identificate cu anumiți termeni-cheie. O astfel de măsură ar fi un precedent periculos pentru democrație, deoarece jurnaliștii ar putea ajunge în situația de a scrie cu teamă despre cazurile de corupție sau incompetență din instituțiile statului român. Platforma s-ar putea transformat într-un instrument care va pune presiune pe jurnaliști. 

Menționăm că PS News a încercat să obțină o reacție din partea Oanei Popescu, însă aceasta nu a răspuns solicitărilor noastre.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *