Skip to content
Politică

Cine controlează casele de sondare care fac azi exit-polluri

Biroul Electoral Central a adoptat sâmbătă o decizie de acreditare a altor două case de sondare care să realizeze exit-pollurile în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pe lângă acredeitarea IRES-ului (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie), casă de sondare controlată de vicepreședintele PSD, Vasile Dâncu și unul din consultanții Elenei Udrea în această campanie electorală,  BEC a acreditat și Biroului de Cercetări Sociale (BCS) şi a Centrului pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) în vederea realizării exit-pollurilor.

IRES, BCS, CSOP sunt cele trei case de sondare a opiniei publice acreditate până acum de BEC să realizeze exit-poll-uri la ieşirea de la urne. Primele rezultate oficiale parţiale vor fi comunicate de BEC pe parcursul zilei de luni, în funcţie de centralizarea voturilor din ţară şi din străinătate.

Operatorii de sondaj vor putea să lucreze, în baza acreditării, în zona de protecţie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a avea acces în unităţile respective.

BCS este o fundaţie fondată de sociologul Bruno Ştefan, care în vara acestui an a realizat un sondaj în care Klaus Iohannis ar fi câştigat turul II al alegerilor prezidenţiale. BCS a fost acreditat şi la alegerile europarlamentare de la începutul anului, potrivit dcnews.ro.

CSOP este o firmă la care figurează ca acţionari companiile BBSS (înregistrată în Bulgaria) şi TNS (înregistrată în Olanda). În 2013, CSOP avea cea mai mare cotă pe piaţa sondajelor, de 31%, cu afaceri de 6,6 milioane lei în 2013.
De asemenea, CSOP este considerată o companie apropiată de PDL, după ce a colaborat cu democrat-liberalii în ultimii 20 de ani în ceea ce privește exit-pollurile și sondajele în timpul campaniilor electorale.

Orice entitate poate face asemenea sondaje, cu precizarea că în zona de protecţie stabilită de BEC – 500 de metri în jurul secţiilor de vot – pot acţiona doar operatorii entităţilor acreditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *