Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cine decontează efectele pandemiei? Prof. univ. Andrei Cornea: Puterea se teme să impună măsuri mai riguroase, iar în PSD e o luptă pentru moștenirea lui Dragnea

Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, profesorul universitar Andrei Cornea a vorbit despre efectul pandemiei de coronavirus asupra celor aflați la guvernare. Acesta a spus că, în mod normal, atunci când lucrurile nu merg bine, decontează de regulă Guvernul, doar că în România lucrurile sunt mai complicate.

„În mod normal, experiența arată că dacă lucrurile nu merg bine, decontează Guvernul. Acum la noi lucrurile sunt complicate, pentru că puterea e foarte divizată. Pe de o parte avem premierul, președinte, pe de altă parte Parlamentul. Acesta din urmă dă legi, Guvernul le propune. E foarte confuză situația. Pe plan local, lucrurile sunt semnificative și din punctul de vedere a ce se întâmplă acolo, ce știu oamenii despre primarii respectivi, județul respectiv. Deci acolo sunt lucruri diferite.

Eu cred că Puterea, adică Guvernul și președintele, se tem că dacă vor impune sau dacă ar fi impus măsuri mai riguroase, și bine ar fi fost dacă ar fi făcut-o, ar fi decontat. Dar eu cred că până la urmă nu ar fi pierdut electorat, ar fi avut timp. S-au descurcat bine în starea de urgență, dar apoi s-au relaxat ei înșiși prea mult. Cred că nu au făcut o campanie mediatică suficient de clară. Cuvântul relaxare nu a fost bun, nu a fost bine ales, pentru că românul a înțeles că poate să facă ce vrea. Cred că trebuia găsit un alt cuvânt care să fie mult mai ferm și mai puțin permisiv. Probabil că ar fi trebuit combătute teoriile conspiraționiste, dar nu doar aducându-l pe Arafat care să spună că nu sunt. Nu este suficient. Trebuie făcute și campanii mai subtile”, a precizat Andrei Cornea la Puterea Știrilor.

Întrebat dacă PSD poate câștiga din stângăciile Guvernului, Andrei Cornea a precizat că social-democrații încearcă să capitalizeze, dar și în interiorul partidului există în prezent o bătălie pentru moștenirea lui Liviu Dragnea.

„PSD vrea să încerce. Sondajele nu sunt încă foarte rele pentru Guvern. Adevărul e că și PSD face o grămadă de aiureli și de stângăcii din punct de vedere tehnic. În PSD încă e o luptă pentru moștenirea lui Dragnea”, a mai adăugat Andrei Cornea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *