Cine e Dan Puric, omul pe care ar putea miza AUR la alegeri: promotor al extremismului și al conspirațiilor

Dan Puric
Dan Puric / Inquam Photos / George Călin

Partidul AUR îl măsoară zilele acestea pe Dan Puric pentru alegerile prezidențiale. În același timp, partidul dezminte că ar fi stabilit un candidat pentru Cotroceni. Recent, un afiș cu Dan Puric însoțit de mesajul ”Votați, mă” a fost distribuit în București, fără alte detalii, fapt care a lăsat loc interpretărilor.

Dan Puric, promotor al mesajelor extremiste

Deși Dan Puric este la origini actor, acesta s-a „remarcat” de-a lungul timpului drept promotor al unor mesaje politice extremiste și chiar susținător al dictatorului rus Vladimir Putin și contestatar al Uniunii Europene. Multe dintre declarațiile sale pro-ruse au generat controverse şi dezbateri aprinse. Puric a subliniat, în repetate rânduri, faptul că România ar trebui să aibă o relaţie bună cu Rusia, invocând apartenența la un spațiu religios comun.

În 2022 spectatorii de la Teatrul Naţional au fost întâmpinaţi înaintea unei piese a lui Dan Puric, cu un număr al ziarului „Certitudinea”, o publicaţie în care puteau fi citite mesaje anti-UE, dar şi unele rasiste. De pildă, printre articolele din publicaţia de la TNB puteau fi observate materiale cu pasaje care au mesaje controversate:

„Uniunea Lagărelor comuniste s-a transformat în Lagărul Uniunii Europene care îţi spune ce să faci sau cât să faci şi cum să faci să ajungi în sapă de lemn”. Altele erau cu tentă rasistă: „Câte valuri de popoare migratoare au trecut peste noi, cred că singurul ADN negociabil este cel al ţiganilor!”.

În alte dăți, Puric s-a „remarcat” drept promotor al mesajelor conspiraționiste, spunând de pildă că pandemia de coronavirus  nu reprezenta altceva decât o conspirație menită să conducă la închiderea treptată a bisericilor din România.

“E clar că ordinul internaționalist de la tovarășii ăia albaștri globaliști… au zis: Taie-le, bă, și credința! Ascunde-i! E clar că oculta a dat un ordin. Domnule, li se va întoarce împotrivă. Noi acuma suntem toți arestați și deportați în propria noastră țară. Că așa vrea Bruxelles-ul și vor tovarășii de dincolo. Ne-au băgat o botniță. Este pentru prima dată când sfinții emană microbi. Eu știam că parlamentarii sunt vectori de infecție”, a declarat Dan Puric.

Dan Puric a numit victimele de la Colectiv drept „haimanale”.

„Cum a fost la Colectiv. Haimanalele alea abia se pregăteau cu «Jos Biserica, Jos Patriarhul!»”, a spus Puric.

Anul trecut, Dan Puric le-a vorbit elevilor de la colegiul „Sfântul Sava” în conferința susținută „întâmplător” în prima zi a grevei din învățământ, despre daci, transsexuali, refugiații ucraineni și faptul că la NASA a doua limbă vorbită este româna. La final, Puric le-a oferit spre vânzare elevilor cărți semnate de el. Cei prezenți au spus că discursul lui Puric a fost xenofob.

Avere uriașă

Compania Dan Puric, firma patronată de actorul cu vizibilă orientare prorusă (cel puțin până la momentul invadării Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin), a reușit în 14 ani să obțină profituri de ordinul milioanelor de lei, așa cum notează presa.

Astfel, în 14 ani de activitate, firma lui Dan Puric a declarat o cifră de afaceri de peste 7,7 milioane de lei (peste 1,55 milioane de euro). Compania Dan Puric a raportat profit net de 3.669.451 lei (circa 735.000 de euro) în 14 ani de activitate.

Deși intrarea lui Dan Puric în cursa prezidențială este departe de a fi certă, o candidatură a acestuia în locul lui George Simion, președintele AUR, ar reprezenta o mișcare tactică. Amintim că în trecut și alte partide au încercat să promoveze oameni din exterior cu o oarecare notorietate, sperând să obțină câștiguri electorale. La alegerile din 2019, PMP a mizat pe Theodor Paleologu. Acesta din urmă însă nu a reușit să treacă în turul al doilea.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: