Cine e George Mocanu, omul din spatele lui Georgescu care a trăit o viață în Canada dar a fost convins să vină în țară

Sursa foto: Captura video youtube Radu Roncea

George Mocanu este una dintre persoanele care apare în stenogramele din dosarul lui Călin Georgescu. 

Numele lui George Mocanu apare în stenogramele din dosarul lui Călin Georgescu, dar puțină lume știe cine este de fapt cel pe care fostul candidat la prezidențiale îl recomandă interlocutorului său – Marian Motocu, trimis în judecată pentru propagandă legionară și pentru mesaje antisemite și xenofobe pe rețelele de socializare.

Înregistrarea la care facem referire este următoarea: „Părerea mea e să stai aproape de George Mocanu. (…) Atâta-ţi spun, stai aproape de omul ăsta! N-ar fi rău să te vezi cu el. Îi spui ce ştii tu acolo să spui mai bine. Atâta doar”. Este vorba despre momentul în care Călin Georgescu, pus acum sub control judiciar de Parchetul General, i-l recomandă pe George Mocanu lui Marian Motocu.

George Mocanu ar fi trăit 33 de ani în Canada. Într-un articol publicat în anul 2004 de Jurnalul Naţional, el povestea cum şi-a construit un viitor acolo. Mocanu declarase că a încercat să fugă din România comunistă pe Dunăre, dar a fost prins. Atunci, fratele său a reuşit să fugă din țară, iar în 1989 l-a chemat şi pe el în Canada, după ce autorităţile comuniste au aprobat o cerere de reîntregire a familiei. În Canada, el a devenit proprietarul unei pensiuni turistice cu şase cabane care se aflau în jurul unul lac, după cum a declarat el pentru sursa citată.

George Mocanu spune că s-a întors în România în 2022 și s-a stabilit în Constanţa.

El a recunoscut că din cercul prietenilor săi făcea parte şi Călin Georgescu. Potrivit lui, l-a cunoscut pe Călin Georgescu online, în anul 2020, atunci când el încă s-ar fi aflat în Canada.

Întrebat de hotnews.ro cum a început legătură dintre el și Georgescu, Mocanu a spus: „Probabil pentru faptul că rezonăm. Aţi auzit de rezonanţă? (…) Domnul Georgescu m-a atras din toate punctele de vedere, prin felul lui de a fi. Este un om coerent, articulat, capabil, are experienţă, ştie să vorbească cu oamenii. Domnul Georgescu, din punctul meu de vedere, este un om de stat, nu este un politician. Dânsul a spus o chestie frumoasă care m-a atras: un om politic se gândeşte la alegerile următoare, dar un om de stat de gândeşte la generaţiile următoare”.

Întrebat ce legătură mai exact există între el și Georgescu, acesta a evitat să ofere un răspuns clar.

„Eu vreau să strâng lângă mine oameni capabili şi de bun simţ, cu valoare morală. Şi vreau să trăiesc în această ţară, dar curată, deratizată de lichele, de păduchi, de oxiuri, de amibe, de parameci”, a declarat acesta.

„Am ajutat să organizăm strângere de semnături, dar asta a făcut multă lume, nu cred că sunt mai important”, a spus apoi.

Cât despre motivele pentru care numele său apare în stenogramele din dosarul lui Georgescu, Mocanul spune că „probabil cineva mă consideră important. Cine ştie, poate că divinitatea”.

Înainte de alegerile prezidențiale din 2024, George Mocanu ar fi fost invitat frecvent la o televiziune condusă de Radu Roncea, despre care sursa citată scrie că ar avea legături cu Asociația „Pământul Strămoșesc”, fondată în 2021 de Călin Georgescu. În descrierea fiecărei înregistrări video ar fi fost inclus un link către un grup de WhatsApp numit „Uniți și treziți”, destinat susținerii candidaturii lui Călin Georgescu. Discuțiile din acest grup ar fi conținut atât mesaje de sprijin pentru Georgescu, cât și recomandări neobișnuite, cum ar fi sfaturi medicale despre consumul de urzici.

Sursa citată mai menționează că în decembrie 2024, George Mocanu și doi cetățeni canadieni au depus o plângere penală împotriva fostului președinte Klaus Iohannis, a Elenei Lasconi, a lui Cristian Terheș, precum și a tuturor judecătorilor Curții Constituționale și membrilor CSAT, acuzându-i de trădare și constituirea unui grup infracțional organizat, după anularea alegerilor prezidențiale.

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: