Skip to content
Politică

Cine e marele câștigător al controversei Gen versus Sex pe cartea de identitate. Sociologul Barbu Mateescu: Este o veste foarte bună pentru ei!

Facebook/Barbu Mateescu

Noile buletine electronice au provocat controverse după ce termenul ”gen” apare în loc de ”sex” pe aceste documente. În acest context, contactat de PS News, sociologul Barbu Mateescu este de părere că politica românească nu se concentrează „pe probleme care sunt importante pentru marea majoritate a românilor” precum economia, sistemul de sănătate și educația.

„Atât timp cât în România apar dezbateri de acest tip înseamnă că subiectele care au de-a face cu economia, cu infrastructura, cu școli, spitale, toate aceste lucruri care afectează în mod direct viața cetățenilor înseamnă că situația este mulțumitoare, fie nu au vizibilitate pe agenda publică. Dezbaterea politică, dezbaterea publică nu se concentrează pe probleme care sunt importante pentru marea majoritate a românilor. Faptul că vorbim despre dezbaterea aceasta este interesant în sine, dar sunt alte lucruri despre care nu se vorbește în clipa asta”, spune Mateescu.

Voci importante din PNL, PSD și AUR critică modelul noilor cărți de identitate electronice, iar în această situație sociologul susține că „USRPLUS câștigă”.

„Este o veste foarte bună pentru USRPLUS. Înseamnă că toată lumea se îngrămădește în spațiul acesta al persoanelor foarte conservatoare, foarte mobilizate, foarte atente la subiectul ăsta. Ori de câte roi vedeți PNL, PSD și AUR că dau aceleași mesaje care se adresează aceluiași tip de valori există o imensă masă de români cărora nu le pasă de subiectele astea, ba chiar sunt ostili în fața temelor conservator-tradiționaliste pe care le consideră toxice. Văd că e din ce în ce mai des să vedem cele trei partide: PSD, PNL, AUR vorbind la îngrămădeala despre același lucru.

USRPLUS câștigă. Este ca și când 3 partide care se îngrămădesc pe 40% din votanți și ai un partid căruia îi lași 60%. Când PNL, PSD și AUR susțin aceleași lucruri este ca și când se îngrămădesc la un magazin mic, iar USRPLUS rămâne cu restul orașului”, conchide Barbu Mateescu.

Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că buletinul electronic, care are și funcție de document de călătorie, are steagul UE, conform regulamentului adoptat în întregul bloc comunitar, dar și stema României.

De asemenea, reprezentantul MAI a precizat că steagul României împreună cu stema sunt elemente vizuale pe cartea simplă de identitate, care nu are funcția de suport electronic. Totodată, Giulescu a explicat că proiectul de HG prin care a fost reglementat noul card electronic de identitate s-a aflat în dezbatere publică încă din 17 octombrie 2020.

„În ceea ce privește cartea electronică de identitate, de la momentul respectiv în transparență decizională s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea gen. Dar tot proiectul la momentul respectiv, acum HG, stabilește că sunt două opțiuni: feminin și masculin. Nu există niciun fel de altă intervenție”.

PSD rămâne fără reacție în scandalul momentului, introducerea cuvântului „gen” în loc de „sex”, în contextul în care manifestațiile activiștilor LGBT+ sunt din ce în ce mai vizibile. În schimb, deputatul Lucian Romașcanu a prezentat un punct de vedere, pe marginea acestui subiect.

N-avem o poziție oficială, politică. N-am văzut să fi fost o ședința dedicată acestui lucru. În plan personal pot să zic că m-am uitat după acest lucru”, a declarat Lucian Romașcanu.

Președintele PNL sector 4, Pavel Popescu, unul dintre susținătorii lui Florin Cîțu în competiția internă din partid, critică modelul noilor cărți de identitate electronice. Popescu este nemulțumit că pe acestea este trecut „gen” în loc de „sex”. Aceeași supărare au avut-o și cei din AUR, care consideră că acestă modificare are scopul de a „reeduca populația”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *