Mihaela Elena Neagu, investitoare care a reușit să preia Zahărul Luduș de la francezi și să dețină la acest moment două fabrici de zahăr, este omul momentului în business-ul românesc. Nu vine însă din neant, este cunoscută pentru afacerile cu statul, fie că vorbim de construcții sau de măștile din vremea pandemiei și de pe urma cărora a câștigat sume colosale.
Așa se și explică cum „Regina Miky”, cum i se mai spune, a avut suficienți bani cât să-și permită să cumpere pe persoană fizică, alături de un un partener, acțiunile fabricii din Luduș de la grupul francez Tereos pentru o sumă care s-a ridicat la câteva milioane de euro. Concurența vorbește de 8,5 milioane euro, ceea ce probabil este foarte aproape de adevăr.
Surprinzătoare este, însă, maniera în care Regina Miky a dat lovitura, spre surpriza tuturor. În timp ce în piață se vorbea de un anumit câștigător, despre care se spunea că este pe ultima sută de metri în negocieri, a apărut Mihaela Elena Neagu care i-a suflat fără drept de apel afacerea de sub nas. De altfel, cam așa se întâmplă în general la licitațiile la care participă, concurența n-are nicio șansă, după cum se zvonește prin târg.
Așa că Mihaela Neagu s-a făcut acum cu două fabrici de zahăr, cea de la Bod, unde Best Achiziții ambalează de ceva vreme zahăr adus din Ucraina vândut sub marca Bod, dar și cea de la Luduș, devenind o concurență serioasă pentru Agrana, care deține și ea tot două unități de producție la Buzău și Roman.
Cine a promovat-o pe Mihaela Elena Neagu
Ascensiunea Mihaelei Elena Neagu a pornit, însă, cu mult timp în urmă. În 2006, Mihaela Neagu gestiona Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”. A fost dată destul de repede afară, pentru că poliţia a descoperit că şi-a falsificat cartea de muncă, în care a trecut că are calificarea de recepţioner.
Un moment important a fost venirea PDL la putere, în 2009, când Mihaela Elena Neagu este numită manager al Complexului Sportiv Olimpia, aflat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Gurile rele spun că a primit funcția, datorită Sorinei Plăcintă, fostul ministru PDL al Tineretului şi Sportului, însă a avut relații bune mai apoi și cu succesoarea ei – Monica Iacob Ridzi, ajunsă la închisoare.
Pandemia, mană cerească pentru Mihaela Elena Neagu
Mihaela Elena Neagu s-a descurcat bine și în pandemie, câștigând contracte frumoase cu statul pentru livrarea de măști și combinezoane, în principal, prin intermediul firmei Best Achiziții. În 2018, în acționariat intră și Alexandru Vlad Mihai Cristescu, fiul Mihaelei Neagu, după cum s-a scris în presă, și care mai apoi rămâne asociat unic, în timp ce Mihaela Neagu devine director general.
Alexandru Vlad Mihai Cristescu este cunoscut și ca fiind cel mai tânăr milionar de la noi, după cum l-a numit presa de profil în urmă cu câțiva ani.
Despre contractele Best Achiziții cu statul ar fi multe de spus. Doar câteva exemple: în 2020, Best Achiziții a încheiat nu mai puțin de șapte contracte cu Administratia Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, în valoare de 9,2 milioane de lei, conform datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice. De asemenea, compania a mai prins ceva contracte de dotare cu măști și combinezoane pentru spitalele din subordinea Primăriei București și multe altele.
În 2021, Best Achiziții a a vut o cifră de afaceri de 178,2 milioane lei și un profit de 22 milioane lei, dar și datorii de 59,3 milioane lei. Cel mai bun an a fost, însă, 2020 cu afaceri de 241,8 milioane și un profit de 62,7 milioane lei.
Curățenie în pasajele Bucureștiului
Printre ultimele contracte cu statul încheiate cu statul de Mihaela Neagu se află și cel privind contractarea serviciilor de curățenie a patru pasaje (Pasajul Universității, Pasajul Basarab, Pasajul Piața Presei Libere și Pasajul Piața Sudului) gestionate de Administrația Străzilor București.
Licitația a fost organizată, în mai 2022, fiind depusă o singură ofertă considerată admisibilă. Concret, aceasta aparținea unei asocieri între două firme: SC Libro Events SRL, care are ca acționar pe Mihaela Neagu, și SC Metodic Clean Services SRL.
Contractul este încheiat în octombrie 2022 și are o valoare 10,7 milioane lei cu TVA inclusă (2,2 milioane euro).
Și este doar unul din contractele câștigate de Libro Events. De-a lungul timpului, compania a încheiat undeva la 350 de contracte cu statul, potrivit informațiilor apărute în presă. Printre clienți s-au numărat Compania Națională Aeroporturi București SA, CJ Călărași, CJ Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, Clubul Școlar Sportiv Reșița sau Centrul de Resurse și Asistență Educațională al Municipiului București. Mai trebuie amintit și contractul pentru curățenia autobuzele STB în valoare de 5,6 milioane lei.
În 2021, Libro Events a avut o cifră de afaceri de 34,1 milioane lei și un profit de 0,7 milioane lei, rezultate modeste de-a dreptul față de anul de 2015, încheiat cu afaceri de 126 milioane lei și profit de 13 milioane lei.
Povestea merge mai departe
Poate cea mai bună dovadă pentru conexiunile și influența de care se bucură Mihala Neagu este acționariatul din firma SC Diamond Real Estate SRL, cu activitate în domeniul imobiliar și care are printre acționari pe Robert Constantin Ionescu, avocat, fost viceprimar PDL al Capitalei și care mai deține firma de securitate abonată la contracte cu statul (Akyle Security SRL), dar și pe Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic Orban la Primăria Capitalei și la Ministerul Transporturilor, patroana companiei BSG Business Select SRL (prezentă în dosarul fostului director al UNIFARM Adrian Ionel), dar și pe Best Achiziții, potrivit Jurnalul.ro.
De asemenea, Alexandru Vlad Mihai Cristescu, asociatul unic al SC Best Achiziții SRL, are acțiuni și în compania SC Akyle Security SRL, alături de Robert Constantin Ionescu și de Constantin Pitcovici, tatăl fostului ofițer DGA Petru Pitcovici, care s-a ales cu o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul lui Puiu Popoviciu.
Și un ultim detaliu ca să vă dați seama de tupeul am spune și tenacitatea Mihaelei Neagu; în calitate de acționar unic al firmei Best Achizitii SRL, în 2017, a reușit să blocheze pentru o săptămână, după ce a depus contestații la licitația de peste un miliard de lei, un proiect strategic pentru UE: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria, obiectivul fiind reducerea dependenței de gazele naturale din Rusia.
Acum, că a devenit un jucător important pe piața zahărului, probabil că Mihaela Neagu mai pregătește și alte mișcări importante pentru agribusiness-ul românesc.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News