Skip to content
Politică

Cine e „NAȘUL” exploatării gazelor de la Marea Neagră. „Finul”, la cele mai mari butoane

gabrielcomanescu.ro

Citiți în cele ce urmează un nou episod din saga intereselor politice și de afaceri din spatele proiectului pentru noua Lege offshore, aflat acum în Parlament și care a generat dispute intense.

VEDEȚI ȘI: El este omul care a cedat Ungariei gazele din Marea Neagră

APOI: Adevărul despre afacerea „Gazele din Marea Neagră”. Cine este Iulian Iancu, „owned by Gazprom”

Gabriel Comănescu – „nașul”

Așa cum a scris Economica.net în luna iunie, magnatul Gabriel Comănescu – patronul de la Grup Servicii Petroliere (GSP) – este singurul român care deține platforme de foraj marin. GSP este cunoscută drept o companie ce a obținut de-a lungul timpului contracte impresionante cu Rusia.

Presa ultimelor zile a pus accentul pe taxarea prevăzută în inițiativa legislativă, oneroasă pentru statul român în raport cu giganții străini care ar urma să deruleze operațiuni de explorare și exploatare. Totuși, alt punct sensibil din proiectul de lege se referă la obligaţia societăților petroliere care activează în Marea Neagră de a angaja forţă de muncă autohtonă şi de a lucra cu firme româneşti.

„În condiţii similare tehnice şi de preţ, titularii acordurilor petroliere sunt obligaţi să achiziţioneze bunuri şi servicii de la persoane juridice române cu un capital deţinut în proporţie de peste 25% de persoane fizice şi juridice române. Titularii acordurilor petroliere au obligaţia ca cel puţin o pătrime din numărul total de angajaţi utilizaţi în vederea derulării acordurilor petroliere să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România”, se arată în proiectul de lege.

Nemulțumirile operatorilor străini pe această temă au fost deja exprimate în Comisia de industrii și servicii a Camerei Deputaților, condusă de către Iulian Iancu, un om de bază al lui Gabriel Comănescu (a se vedea al doilea link de la începutul articolului). În contrast, Comănescu va fi evident avantajat de o asemenea prevedere, întrucât el deţine, printre altele, opt platfome mobile de foraj offshore, dar care nu pot fora în apă adâncă. De altfel, în articolul de pe Economica.net, afaceristul a vorbit în termeni elogioși despre amintitul pasaj din proiectul de lege.

Înainte să trecem la partea a doua, amintim succint că numai în 2011 GSP a instalat o conductă submarină de 159,5 km pentru gigantul rus Gazprom, contractul ridicându-se la 269 de milioane de dolari, potrivit Energyreport.ro. Iar această lucrare nu este una singulară pentru Rusia, așa cum puteți vedea în articolul citat.

Constantin Gheorghe – „finul”

Mergând pe același fir al cercului din jurul lui Comănescu, trebuie să evidențiem o știre de pe 5 aprilie de pe Hotnews.ro: în aceeași zi, Constantin Gheorghe fusese numit de către prim-ministrul Viorica Dăncilă în funcția de președinte al Autorității care se ocupă de operațiunile petroliere din Marea Neagră (denumirea completă: Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră – ACROPO).

Interesant este că același Constantin Gheorghe a fost director în Grup Servicii Petroliere (GSP), controlat de Gabriel Comănescu. Declarația de avere a oficialului – publicată pe site-ul ACROPO – arată că acesta obținuse până la momentul numirii un venit anual net de 35.420 de lei de la GSP. Mare atenție: venitul anual din declarația de avere înseamnă banii încasați de la începutul anului până la cel mai recent salariu. Cu alte cuvinte: suma de mai sus reprezintă salariul primit de Gheorghe în intervalul ianuarie-martie. La un calcul simplu, vedem că el încasa lunar peste 11.800 de lei.

În altă ordine de idei: Hotnews amintește că predecesorul lui Gheorghe de la ACROPO fusese Iulian Clișeru, soțul Speranței Clișeru, un om de bază al tandemului Gabriela Firea-Florentin Pandele. Clișeru fusese instalat la conducerea ACROPO pe 15 martie. În aceeași zi, altă persoană care a lucrat la GSP, Florin Radu Ciocănelea, primise funcția de consilier de stat în cabinetul premierului, cu atribuții în domeniul energiei.

În concluzie…

Oricât ar fi de aprinse dezbaterile parlamentare și oricât ar ține ele prima pagină a ziarelor, totdeauna este bine să privim dincolo de aparențe și să fim atenți la marile interese din spatele unui politician sau altul. Iar discuția momentului se poartă, în ultimă instanță, între politicieni și marile interese ale giganților petrolieri străini. Înainte să încheiem, amintim doar că GSP-ul lui Gabriel Comănescu a efectuat doar la Marea Neagră lucrări pentru următoarele companii: OMV Petrom, Sterling, TPAO și Carlyle (aceasta din urmă lucrând și cu Black Sea Oil and Gas), conform Digi24.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *