Skip to content
Politică

Cine este Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA în România

News.ro
" "

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit sâmbătă, 14 decembrie 2019, pe postul de ambasador extraordinar și plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, în vederea prezentării copiei scrisorii de acreditare.

Din punct de vedere profesional, Zuckerman nu este diplomat de carieră, ci avocat. Este născut în România și a emigrat în Statele Unite, cu familia, la vârsta de 10 ani. Este membru al baroului din New York din 1984 și a fost propus pentru funcția de ambasador de președintele Donald Trump.

" "
" "

Vorbitor al limbii române, Zuckerman a declarat la audierile din comisia pentru politică externă din Senat că prin mandatul său va urmări să le răsplătească ospitalitatea americanilor, promovând interesele SUA în România. Adrian Zuckerman, cunoscut ca o persoană activă în domeniul filantropic şi educaţional, este membru al consiliului Kids Corp şi face parte din consiliul absolvenţilor New York Law School. Are diplomă preuniversitară de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi a obţinut diploma în Drept la New York Law School.

Procesul de validare a lui Zuckerman a fost greoi. Acesta a fost fost propus încă din vara lui 2018, Casa Albă fiind nevoită să retrimită nominalizarea lui Adrian Zuckerman noului Senat, format după alegerile din toamna trecută. Zuckerman a fost supus unui dublu proces de verificare, care include o analiză etică și o investigare aprofundată a trecutului candidatului, deoarece aceasta este procedura pentru persoanele nominalizate pentru anumite posturi pentru care este nevoie de confirmarea Senatului.

Adrian Zuckerman va deveni, astfel, al unsprezecelea ambasador al Statelor Unite ale Amercii după Revoluția din decembrie 1989. Predecesorii săi au fost: Alan Green (1989-1992), John R. Davis Jr. (1992-1994), Alfred Moses (1994-1997), James Rosapepe (1997-2001), Michael Guest (2001-2004), Jack Dyer Crouch II (2004-2005), Nicholas Taubman (2005-2009), Mark Gitenstein (3 august 2009 – 14 decembrie 2012), Duane C. Butcher (Însărcinat cu Afaceri, decembrie 2012) și Hans G. Klemm (din 21 septembrie 2015).

În cadrul întâlnirii oficiale dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a fost realizată o trecere în revistă a priorităților din relația bilaterală, în pregătirea dialogului politico-diplomatic din 2020, când se vor împlini 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. Cei doi oficiali au discutat despre implementarea deciziilor strategice adoptate în domeniul securității energetice și cel 5G, cât și asupra obiectivului României de a accede la Programul Visa Waiver.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *