Skip to content
Internațional

Cine este Boris Johnson, viitorul premier al Marii Britanii: Un dușman declarat al imigrației născut în SUA, cu rădăcini turcești

Boris Johnson (55 de ani), fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales președinte al Partidului Conservator şi urmează să devină, astfel, premierul Marii Britanii.

Miercuri, Theresa May se va duce la Palatul Buckingham, unde îi va prezenta în mod oficial demisia regnei Elizabeth a II-a. Succesorul său va fi primit de regină, care-i va încredinţa responabilitatea să formeze Guvernul.

Un inamic declarat al imigrației, Alexander Boris de Pfeffel Johnson s-a născut pe 19 iunie 1964 în New York.

Străbunicul său paternal, Ali Kemal, era un jurnalist turc, care pentru scurt timp a fost ministrul afacerilor interne marelui vizir Damat Ferid Pașa.

În copilărie familia sa s-a mutat de mai multe ori, odată cu schimbarea locului de muncă al tatălui său, Stanley Johnson, în diferite localități din Statele Unite și din Regatul Unit. În aprilie 1973 s-a stabilit în Uccle, Belgia după ce tatăl a obținut un loc de muncă la Comisia Europeană, potrivit Wikipedia.

În anul 1973 a fost admis cu o bursă la Balliol College, Universitatea Oxford, unde a studiat literatura clasică.

În 1999 a devenit redactor șef magazinului The Spectator, după ce i-a promis proprietarului Conrad Black că renunță la activitatea politică. Totuși, și-a încălcat promisiunea în 2001, câștigând fostei circumscripției lui Michael Heseltine, Henley-on-Thames. În mai 2004 a fost numit ministerul artelor în guvernul fantomă de liderul conservator Michael Howard.

În mai 2008 a întrat în cursa electorală pentru primaria Londrei împotriva primarului în exercițiu Ken Livingstone. A obținut 53.2% din voturi.

La alegerile generale din 2015 a câștigat circumscripția Uxbridge și South Ruislip, un fief conservator. După ce prim-ministrul David Cameron a convocat un referendum privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, s-a pronunțat pentru ieșirea din UE, devenind purtătorul de cuvânt taberei „Leave”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *