Skip to content
Societate

Cine este Cătălin Dancu, consulul României la New York rechemat de Guvernul Orban

" "

Proiectul de hotărâre care prevedea rechemarea consulului general al României de la New York, Cătălin Dancu, a fost adoptat pe data de 28 noiembrie 2019. Acesta fusese numit consulul general al României la New York în mai 2017, de către guvernul Sorin Grindeanu, însă despre posibilitatea numirii în aceeaşi funcţie a fost vehiculată şi în 2014.

Premierul Ludovic Orban și-a motivat decizia prin intenția de a păstra doar diplomaţii de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României şi nu mai dorește satisfacerea intereselor clientelei politice, așa cum s-a întâmplat până acum.

" "
" "

În declaraţia de avere depusă pe 15.05.2019, pentru anul 2018, la MAE,  Cătălin Dancu menţionează că are datorii doar către Bank of America, BancPost SA şi Kruk România SRL.

CV-ul avocatului Cătălin Dancu, publicat de Vocea.biz, preluat de pe site-ul cabinetului său de avocatură devenit între timp inactiv, arată că acesta a urmat Facultatea de Drept, la Universitatea București, în perioada 1989 – 1993, în 1995 – ianuarie 1996 a fost consilier pe probleme juridice la Romcontrol SA București pe ”probleme de consulting în contracte de comerț exterior”. Între 1998 și 2000 a fost asistent Universitar la Facultatea de Drept “Titu Maiorescu”, iar din ianuarie 1996 este absolvent al examenului de avocat, membru al Baroului București, în prezent fiind titular al Cabinetului de Avocat “Dancu Cătălin Radu”.

Unul dintre cele mai controversate scandaluri în care a fost implicat este cel din 2018 referitor la grupul de lobbyişti anti justiţie, conform ziarului Gândul. Fostul consul al României la New York, Cătălin Dancu, a fost avocatul lui Alexander Adamescu, fugitiv, la momentul respectiv aflându-se în Londra, şi suspectat că ar fi orchestrat acţiunea de lobby anti-DNA şi anti-justiţie alături de Puiu Popoviciu. Însă cei doi, Alexander Adamescu şi Puiu Popovici, l-au angajat avocat pe fostul şef FBI, Louis Freech.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *