Skip to content
Societate

Cine este Dorin Florea, primarul rasist de la Târgu Mureș: amenzi pe bandă rulantă de la CNCD

Facebook/dorinflorea
" "

Primarul municipiului Tg. Mureș, Dorin Florea, care a scandalizat opinia publică prin declarațiile referitoare la impunerea unor criterii pe care trebuie să le îndeplinească orice cuplu care vrea să aibă copii, nu este pentru prima oară chemat în fața Consiliului pentru Combaterea Discriminării, acuzația fiind „discurs de ură, pe criterii de ură socială și etnie”.

În 2009, deputatul UDMR Karoly Kerekes reclama la CNCD faptul că Primăria Târgu Mureș postează anunțuri doar în limba română, în condițiile în care CNCD, prin autosesizare, a condamnat astfel de inițiative, iar instituția publică fusese deja sancționată cu avertisment, prin reprezentantul său.

" "

În 2013, primarul din Târgu Mureș a încălcat dreptul la demnitate a persoanelor aparținând comunității rrome atunci când a făcut o serie de declarații discriminatorii la adresa lor, CNCD considerând că declarațiile constituie fapte de discriminare și a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în valoare de 4000 lei.

În 2014, primarul Dorin Florea a fost amendat cu 1.000 de lei de CNCD pentru o situaţie de la ştrandul din oraş, aflat în subordinea primăriei, unde emitea o staţie locală de radio, fără licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Consiliul a fost sesizat de un cetăţean, care şi-a pierdut nepotul de şase ani şi jumătate în ştrand, iar crainicul de la radio a refuzat să îl lase să îşi transmită mesajul şi în limba maghiară, în condiţiile în care copilul nu înţelegea româna. La scurt timp, Dorin Florea a fost amendat cu 8.000 de lei tot de CNCD, pentru neinscripţionarea bilingvă a unităţilor de învăţământ preuniversitar din oraş, după ce mai fusese atenţionat de consiliu în 2011. Atunci edilul a fost amendat în urma petiţiei formulate de către Mişcarea Angajament Civic, fiind obligat să publice decizia CNCD în două ziare locale, în limba română şi în limba maghiară.

Aflat la cel de-al cincilea mandat, primarul municipiului Tg. Mureș, Dorin Florea, și-a semnat în data de 17 mai 2019 cererea de adeziune la ALDE, cu mare fast, după cum titra presa, în prezența președintelui ALDE și al Senatului, la vremea respectivă, Călin Popescu Tăriceanu și a lui Daniel Chițoiu. Odată cu adeziunea, Florea a primit și conducerea filialei județene ALDE, după ce și-a însușit „aviatorismul politic”, așa cum era definit traseismul politic în perioada interbelică.

Florea a fost ales primar al municipiului Tg. Mureș în anul 2000, pe listele PNŢCD, apoi a trecut la PDL, de unde a demisionat ca urmare a problemelor cu DNA-ul, iar în anul 2016 a fost ales din postura de independent. În cei aproape 20 de ani de mandat neîntrerupt, edilul s-a aflat frecvent în atenția presei, fiind suspectat că mereu și-a căutat o „umbrelă politică” pentru afacerile din primărie.

Conform declarațiilor de avere postate pe site-ul Primăriei Tg.Mureș, achizițiile personale ale edilului Dorin Florea au crescut începând din 2008 (aceasta fiind prima declarație postată), fie că ne referim la autoturisme, bijuterii, terenuri, un apartament, un împrumut de 250.000 euro acordat în anul 2011 unei persoane fizice în scop personal și fără niciun alt detaliu, care apare de altfel și în declarația din anul 2019, însă suma împrumutată este acum de 220.000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *