Skip to content
Politică

Cine este Elena Giorgiana Hosu, înlocuitoarea Alinei Bica la șefia DIICOT

Alina Bica, fost procuror-șef al DIICOT, a fost eliberată luni din funcţie, printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu. Bica a demisionat din funcția de conducere a DIICOT după ce a fost reținută într-un dosar privind retrocedări ilegale.

Locul ei va fi luat de un adjunct, un anchetator cu 19 ani de experienţă. Conducerea DIICOT va fi asigurată de Elena Giorgiana Hosu.

Magistratul este numărul doi în DIICOT din luna mai a anului trecut, după ce a fost propusă de premierul Victor Ponta, pe atunci şi ministru interimar la Justiţie, pentru funcţia de procuror-şef adjunct.

Printre cele mai cunoscute dosare soluţionate în cariera sa este cel în care omul de afaceri israelian Sorin Beraru a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe procuroare cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, afaceristul a ajuns după gratii, cu o sentinţă de şapte ani de închisoare.

Elena Hosu are şi experienţă de manager. Până să ajungă procuror-şef adjunct al DIICOT, a condus, timp de cinci ani, biroul de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul Direcţiei.

Ea a intrat în magistratură în 1995 şi a ajuns, după doar trei ani, la Parchetul General, unde a soluţionat dosare până în 2004, când a intrat în DIICOT.

Potrivit declaraţiei de avere, nu are în proprietate nicio locuinţă şi nici maşini, însă are credite bancare în valoare de 50 de mii de euro.

Activitatea profesională a Elenei Hosu

2013 – prezent-procuror-şef adjunct al DIICOT

2012 – 2013 – procuror-șef al Servicului de combatere a macrocriminalității economico-financiare, DIICOT

2007 – 2012 – procuror-șef al Biroului de combatere a macrocriminalității economico-financiare, DIICOT

2004 – procuror în cadrul DIICOT

1998 – 2004 – procuror în cadrul Parchetului General

1995 – 1998 – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

1995 – absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *