Skip to content
Politică

Cine este eminența cenușie a lui Trump și cum poate influența situația din România

verdegroup.ca

Citiți, în cele ce urmează, cine este eminența cenușie care a jucat un rol-cheie în campania prezidențială a republicanului Donald Trump și de ce are toate șansele să influențeze politica din România în viitorul apropiat.

Înainte să vă prezentăm povestea persoanei, trebuie să spunem că aceasta a sponsorizat atât campania lui Trump, cât și – tot în 2016, dar în „primaries” (campania internă a partidului) – campania altui republican: Marco Rubio, potrivit politico.com.

Originea română

Născut în 1947, John Rakolta jr. este consulul onorific al României în Detroit. Născut în SUA, într-o familie de emigranţi români din Ardeal, Rakolta patronează compania de construcţii Walbridge International din Detroit, scrie RISE Project, menționând că diplomatul este un suporter înfocat şi un finanţator important al Partidului Republican din America.

(foto: captură Youtube)

Același John Rakolta jr. este bun prieten cu Mitt Romney, pe care îl cunoaşte de aproape 40 de ani şi cu care, pentru o perioadă, a fost rudă prin alianţă. Amintim că Romney a candidat, în 2012, pentru președinția SUA din partea Partidului Republican.

Legăturile cu familia Geoană

Revenind la John Rakolta jr., trebuie să spunem că acesta s-a implicat şi în campaniile electorale din România, din 2004 şi 2009, susţinându-l pe Mircea Geoană, cel care, în 1997 – fiind ambasador în SUA – l-a numit consul onorific în Detroit.

Rakolta are legături nu doar politice, ci și de afaceri cu România: în 2003, el a participat la privatizarea uzinei MEFIN Sinaia, deţinând 50% din offshore-ul cipriot DCI Walbridge Partners, care a preluat această întreprindere de la statul român. (O parte din offshore-ul respectiv a fost deţinută, de la început, de Gheorghe Barba, vărul Mihaelei Geoană). În 2012, compania lui Rakolta, Walbridge International din Detroit, mai avea doar 19,4% dintre părţile sociale ale acestui offshore, care deţinea 79% din MEFIN Sinaia. În concluzie, acum 4 ani, Rakolta deţinea aproximativ 15,3% din capitalul social al întreprinderii, mai scriu cei de la RISE Project România.

Înainte să trecem la următoarea parte, trebuie să amintim că senatorul Mircea Geoană este președintele filialei din România a Institutului Aspen, o extrem de influentă organizație non-guvernamentală. Cu alte cuvinte, cu atât mai evidentă soliditatea legăturii dintre Rakolta și România. Vă prezentăm descrierea ONG-ului sus-amintit, așa cum apare pe propriul site:

„Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut în întreaga lume pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informal între reprezentanții mediului de afaceri, ai mediilor politice și în societățile civile de pretutindeni. Institutul Aspen are sediile centrale în Aspen Colorado și Washington D.C., fiind fondat în 1950. Alte centre afiliate au fost create ulterior în Franța, Germania, Italia, Japonia, India, Spania, Republica Cehă și Mexic. Institutele Aspen afiliate sunt autofinanțate și administrate independent, însă promovează un set de valori comune”.

O istorie pe deplin republicană

Mai multe detalii despre John Rakolta junior am găsit pe portalul Muckety.com, care arată că afaceristul l-a susținut pe Romney nu doar în campania prezidențială din 2012, ci și în cea din 2008. Dar, după cum ne aducem aminte, Mitt Romney a ratat nominalizarea republicanilor, așa că Rakolta l-a ajutat (prin strângere de fonduri) pe candidatul care s-a confruntat cu Barack Obama în ziua alegerilor – l-am numit pe republicanul John McCain. Site-ul sus-amintit îl menționează pe omul de afaceri de origine română drept donator major în campania din 2004 a lui George W. Bush, când politicianul republican și-a câștigat al doilea mandat la Casa Albă.

Sume impresionante

Prin mâinile lui John Rakolta junior au trecut zeci de mii de dolari. Ne referim aici doar la donațiile de campanie făcute pentru republicani de către americanul de origine română. Redăm mai jos lista principalilor beneficiari, prezentată de către Muckety.com. Precizăm că această listă este compusă din donațiile de peste 3.000 de dolari înregistrate la Comisia Electorală Federală (FEC) din SUA:

Comitetul Național Republican – $32,400 (pe 30 iunie 2014);
Comitetul Național Senatorial Republican – $10,000 (idem);
Comitetul Național Republican – $32,400 (28.06.2013);
Romney Victory Inc (comitetul care a strâns fonduri pentru campania din 2012 a lui Mitt Romney) – $73,300 (19 aprilie 2012);
Boehner for Speaker (alt ONG care a strâns fonduri – de data aceasta, pentru republicanul John Boehner, președinte al Camerei Reprezentanților între 2011 și 2015) – $10,000 (25 august 2011);
Free and Strong America PAC (Comitetul Politic de Acțiune „America Liberă și Puternică” – un ONG afiliat lui Mitt Romney) – $5,000 (31.03.2010);
Fiorina Victory Committee (un ONG care a strâns fonduri pentru Carly Fiorina – o femeie de afaceri care a candidat, fără succes, în 2010, pentru un fotoliu de senator) – $5,000 (15.03.2010)
Partidul Republican din Michigan – $10,000 pe 11/23/2009
ONG-ul „Romney Președinte” – $4,200 pe 1/8/2007
Comitetul Național Republican – $25,000 pe 10/25/2007
Free and Strong America PAC – $5,000 pe 6/3/2008.

Vedem, așadar, că John Rakolta jr. este o figură de care, în viitorul apropiat, va depinde în mare măsură relația politico-economică dintre România și Statele Unite ale Americii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *