Skip to content
Politică

EXCLUSIV Cine este „ultimul mohican” al regimului Băsescu și ce funcție-cheie ocupă acesta în stat

Din echipa cu care Traian Băsescu venea la putere în 2004, au rămas puțini alături de fostul președinte. Și, având în vedere succesiunea rapidă de coaliții și alianțe aflate la guvernare (PNL-DPL, PDL-PSD, PSD-PNL), și mai puțini s-au menținut în tot acest timp în funcții publice.

Unul dintre „supraviețuitorii” defunctei (și reînviatei, 10 ani mai târziu) Alianței D.A. este Bogdan Chirițoiu. Ajuns în prim-planul politicii pe filiera PNL, la fel ca Elena Udrea, acesta este, de fapt, un protejat al fostului președinte Traian Băsescu. Asemănările dintre cei doi nu se opresc aici. Colegi de generație, ambii au ajuns în atenția opiniei publice după ce au ocupat importanta funcție de consilier de stat la Palatul Cotroceni.

" "

De la PNL la Consiliul Concurenței, via Palatul Cotroceni

Începând din anul 1990, Bogdan Chirițoiu a fost membru al PNL. A îndeplinit funcțiile de membru, apoi secretar politic al OTUNL (Organizația Tineretului Universitar Național Liberal) (1992–1995), analist în cadrul staff-ului central al PNL (1994–1996), director adjunct al Departamentului Electoral Central. Ulterior, a fost responsabil pentru pregătirea alegerilor locale 2000, membru în echipa de campanie națională pentru alegerile din 2000 (1999–2001) și secretar general-adjunct. În 2001-2004, acesta a fost responsabil pentru resurse umane (training, comunicarea cu membri, baza de date a membrilor) și planificare politică.

Din februarie 2005 până în 2008, Bogdan Chirițoiu a îndeplinit funcția de consilier de stat la Departamentul de Politici Economice și Sociale al Administrației Prezidențiale. Apoi, din 2008 până în 2009, acesta s-a mutat la Departamentul de planificare și Analiză Politică. Anul 2009 reprezintă momentul în care Bogdan Chirițoiu preia cea mai importantă funcție din cariera sa, pe care o ocupă și în prezent: președinte al Consiliului Concurenței.

La împlinirea a 5 ani de mandat în fruntea instituției, Bogdan Chirițoiu și-a pregătit prelungirea șederii în fruntea instituției a cărei funcționare s-a dovedit esențială în procesul de aderare României la UE.

Mandatul de cinci ani al lui Bogdan Chirițoiu s-a încheiat pe 5 mai 2014, dar acesta asigură conducerea instituţiei până la numirea unui nou şef, proces în curs de derulare. Bogdan Chirițoiu și-a depus candidatura pentru un nou mandat, împreună cu alte 16 candidaturi: doua pentru funcția de vicepresedinte si doua de consilieri de concurenta, mandatele fiind cu exceptia unui post de vicepresedinte, pentru o perioada de 5 ani. Colegiul Consultativ a validat candidatura sa, însă procesul pare suspendat între etape.

Aşadar, Bogdan Chiriţoiu se află în continuare la şefia instituţiei deşi mandatul său a expirat din mai anul trecut. Contactat de PSnews.ro, purtătorul de cuvânt al instituţiei susţine că Legea Concurenţei prevede că mandatul unui preşedinte se încheie doar atunci când noul şef al instituţiei depune jurământul, însă nu a precizat până când se poate întinde acest provizorat în fruntea comisiei.  

Procedura de numire a președintelui Consiliului Concurenței

Membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi în funcţie de către preşedinte, la propunerea Guvernului. Durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată.

Mai precis, procedura de selectie cuprinde urmatoarele etape:

1. Verificarea dosarelor de inscriere din punct de vedere al indeplinirii conditiilor de numire prevazute de Legea Concurentei nr. 21/1996, republicata. Candidatii a caror candidatura a fost respinsa pot depune contestatie in termen de 2 zile calendaristice de la data comunicarii, respectiv afisarii rezultatelor.

2. Sustinerea unui interviu in fata membrilor Colegiului Consultativ, de catre candidatii a caror candidatura a fost admisa. Data sustinerii interviului va fi stabilita imediat dupa solutionarea contestatiilor si va fi comunicata, sub orice forma, candidatilor admisi. Neprezentarea la interviu atrage invalidarea respectivei candidaturi.

3. Desemnarea, prin vot secret, a candidatilor in cadrul sedintei Colegiului Consultativ.

4. Dupa finalizarea procedurii de desemnare, candidatii selectati vor fi propusi pentru a fi numiti membri ai Consiliului Concurentei. In conformitate cu art. 15 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Importanța acestei funcții este ușor de înțeles dacă privim la atribuțiile Consiliului Concurenței.  Instituția se ocupa ca firmele din Romania sa nu faca intelegeri pe sub masa in detrimentul clientilor. Consiliul Concurentei poate da amenzi imense, care se pot ridica la sute de milioane de euro, companiilor care suntbanuite ca inseala consumatorii. Influenta Consiliului Concurentei vine si din faptul ca aceste amenzi pot fi negociate.

Consiliul Concurenței, destinația preferată a sinecuriștilor PDL

Jurnalistul Silviu Mănăstire relata că Bogdan Chirițoiu s-a înconjurat în instituția pe care a condus-o de o întreagă garnitură de sinecuriști ai fostului PDL.

„Daca studiezi cu atentie persoanele care au fost angajate la Consiliul Concurentei in mandatul lui Chiritoiu, gasesesti practic o adevarata filiala a Partidului portocaliu, Democrat si Liberal (…). Ca o paranteza fie spus, salariile si indemnizatiile la Consiliul Concurentei sunt de ordinul a cateva mii de euro lunar. Bani multi si slujba la stat, in care poti sa dormi ani de zile fara sa te deranjeze nimeni. Astfel, PDL-isti scosi de la guvernare in 2012 si-au gasit locuri bune unde sa se ascunda. Astfel, Cristina Corut este fostul prefect de Bucuresti din guvernarea PDL”, scria Silviu Mănăstire, care îl aminteşte şi George Anglitoiu, angajat si el al institutiei si fost vicepresedinte al PDL sector 6 Bucuresti.

„Dan Picu este un alt portocaliu de la Consiliu si a fost angajat inainte la secretariatul general al guvernului, in mandatul lui Boc si Ungureanu. Adrian Comanescu ocupa functia de director la Consiliul Concurentei si vine tot de la secretariarul guvernului Boc si Ungureanu. In fine, doamna Elena Kleininger este o meritoasa sinecurista a PDL, ea a facut parte din conducerea Fondului de Contragarantare, iar acum este la Consiliul Concurentei”, mai relata jurnalistul.

Întrucât fosta Alianță D.A. este în prezent practic refăcută, iar președintele Iohannis a fost susținut de o parte din oamenii care l-au susținut în trecut pe Traian Băsescu, nu ar fi greu de anticipat ca Bogdan Chirițoiu să fie reconfirmat în funcție, mai ales dacă noul PNL reușește să preia guvernarea. Epoca Băsescu s-a terminat, dar unii reprezentanți ai acesteia încă sunt la putere. Bogdan Chirițoiu este unul dintre ei.

Sursa foto: jurnalul.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *