Cine este liderul protestelor fermierilor, Dănuț Andruș: înființează propriul partid politic

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Crește furia transportatorilor și fermierilor, care anunță că protestele continuă, pentru a șasea zi la rând.  Au ieșit deja pe străzi cu camioane și utilaje și sunt anunțate proteste în aproape 20 de mari orașe. Este de așteptat ca și azi să fie șosele blocate, iar probleme vor fi mult mai mari decât în weekend.

Este începutul săptămânii de lucru și prezența camioanelor și a tractoarelor la marginea orașelor va bloca, parțial, circulația celor care merg spre serviciu. Premierul Marcel Ciolacu are, la ora 9:30, o întâlnire de lucru cu ministrul de Interne, ministrul Transporturilor, cel al Agriculturii şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, pentru a discuta despre măsurile pe care Guvernul le poate lua pentru a pune capăt protestelor.

În același timp, însă, omul cu căciulă albă care negociază cu autoritățile zilele acestea lista de revendicări a fermierilor, Dănuț Andruș, este în pline demersuri pentru recunoașterea personalității juridice în instanțele de judecată a Partidului Alianței Fermierilor și Antreprenorilor Români, informează jurnaliștii de la Newsweek.ro

Dănuț Andruș, cel care s-a erijat în liderul protestelor fermierilor care blochează de aproape o săptămână principalele orașe ale României, pare să fi renunțat la afacerile agricole și a trecut la cele politice.

Proces pentru înființarea unui partid politic

Pe rolul Tribunalului București se află un proces în care Dănuț Andruș și alte două persoane fizice cer instanței de judecată să acorde personalitate juridică unui partid politic: Partidul Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români.

Ultimul termen de judecată a fost pe 27 noiembrie 2023 când instanța a respins acțiunea celor trei care au făcut apel pe 18 decembrie.

“Dorim să facem acest partid politic pentru că și noi trebuie să avem reprezentare în țara asta. Ne uităm la 2-3 mari partide și gata. O țară normală nu poate funcționa așa. Instanța ne-a respins cererea de înființare a partidului pentru că deranjăm, pentru că așa funcționează instanțele, pentru că așa fac ele dreptate“, a declarat pentru Newsweek România, Dănuț Andruș liderul fermierilor protestatari.

El respinge acuzația conform căreia organizează aceste proteste în stradă pentru a avea o platformă politică pentru propriul partid politic.

“Doamne Ferește ce legatură are coada vacii cu politica, noi avem probleme reale, politica nu are legătură cu nici un fel de mișcare de protest, ce legătură are politica în această mișcare, oamenii au ieșit din durere nu din politică“.

Andruș spune că nu știe când are următorul termen în instanța de judecată pentru a-i fi recunoscut partidul politic.

Listă de revendicări cu iz politic

Ultima listă de revendicări a fermierilor anunțată aseară la sediul Ministerului Finanțelor Publice cuprindea și o serie de revendicări ce excedea sfera agriculturii mergând către cereri privind desființarea pensiilor speciale, reducerea cheltuielilor bugetare etc

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL