Skip to content
Politică

Cine este miliardarul apropiat de PNL care face jocurile în energie: Augustin Oancea și-a extins influența și la Compania Sării

news.ro

Prima decizie luată de ministrul PNL Virgil Popescu, după ce a preluat interimatul la Ministerul Economiei de la Claudiu Năsui, a fost să anuleze prelungirile de mandate în consiliile de administrație ale companiilor din subordinea ministerului, printre care Compania Națională a Sării Salrom. Astfel, membrii Consiliului de Administrație apropiați de USRPLUS numiți de Năsui au fost schimbați cu alții apropiați de PNL. Potrivit surselor PS News, unul dintre acești noi membri ai CA, Petrică Lucian Rusu, este în fapt omul de legătură al puternicului miliardar Augustin Oancea, patronul Tinmar, o companie care vinde energie de zeci de milioane de euro statului român, un antreprenor extrem de influent în PNL.

Numele celor trei noi membri ai Consiliului de Administrație al Salrom au fost făcute publice chiar de către fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui.

”1) Domnul Petrică Lucian Rusu, PNL-ist care a făcut schimbarea de la Echipa Orban la Echipa Cîțu. A fost secretar de stat PNL, consilier parlamentar și a lucrat în Direcția Județeană de Tineret Iași. Înainte de asta a fost director la grupul Tinmar, unde patron e domnul Augustin Oancea, cel care a preluat afacerile domnului Ioan Nicolae (aflat în pușcărie) și care apare în dosarul DIICOT privindu-i pe șefii ruși de la Rompetrol și pe Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo. Domnul Oancea vinde anual statului român energie de zeci de milioane de euro, prin compania sa, Tinmar Energy.

2) Domnul Nicolae Tulici, PNL Sălaj. Este juristul grupului, are multiple condamnări penale. A fost condamnat la amendă penală pentru fals intelectual, la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, un an de închisoare și 2 ani de supraveghere judiciară pentru că a condus beat. În prezent, domnul Tulici este anchetat de DIICOT în dosarul de furturi de utilaje agricole „Borșa”.

3) Domnul Cătălin Paraschiv, fost consilier județean PNL Galați, încheie lista conducerii Salrom.
Iată cum statul revine la normal. Oamenii profesioniști sunt dați la o parte, iar în locul lor revin băieții pe care îi știm cu toții”, scrie Năsui pe pagina sa de Facebook.

Cine este Augustin Oancea

Patronul Tinmar Energy este, probabil, cel mai discret miliardar al României. De-a lungul timpului, a avut foarte puţine ieşiri în public şi nu a acordat niciun interviu presei

Potrivit Ziarului Financiar, Tinmar Ind este acum cel mai mare trader de energie din piaţa concurenţială. Augustin Oancea face prima tranzacţie cu energie în 2007, la acel moment Tinmar Ind fiind o firmă cu un business de numai 15 milioane de euro. În 2007, scena tranzacţiilor cu energie era dominată de Energy Holding, companie crescută pe spatele Hidroelectrica, producător de stat, şi al contractelor directe cu energie ieftină, care la acel moment ajunsese la un business de 350 de milioane de euro, maximul pe care avea să-l atingă vreodată.

În timp ce în 2007 Energy Holding, cea mai cunoscută creaţie a controversatului Bog­dan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, controla autoritar piaţa tranzacţiilor cu energie cu o cotă de 19%, Tinmar Ind era doar o notă de subsol inclusă în categoria „Alţii“ în rapoartele ANRE. În 2014, însă, Tinmar Ind a devenit cel mai mare trader privat de energie din România, iar Energy Holding a devenit nota de subsol.

Și prezentul este foarte generos cu firma lui Oancea. Odată cu liberalizarea pieței de energie, Tinmar a fost desemnat furnizor de ultimă instanţă (FUI). Furnizorul de ultimă instanță este furnizorul desemnat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care are obligaţia de a asigura furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanţă pentru o perioadă limitată de timp acelor clienți cărora actualul lor furnizor nu le mai poate presta serviciul în condițiile legii.

Ministerul Economiei a cerut o anchetă la Salrom

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, condus atunci de Claudiu Năsui, a cerut Corpului de Control al Premierului să verifice și Societatea Națională a Sării – Salrom.

Motivul acestei solicitări este posibilitatea producerii unor daune societății, prin denunțarea unui contract de închiriere de către directorul general al societății.

”Fondul Proprietatea a trimis o sesizare la Minister, semnalând posibile nereguli constatatate în cazul chiriei sediului societății. În 29.01.2021 directorul general Constantin Catalin Radu a solicitat o procedură de analiză și evaluare a ofertelor necesare semnării unui contract de închiriere de spații de birouri destinate relocării sediului central administrativ al Salrom.

Potrivit adresei, există deja un contract de închiriere încheiat de Salrom pentru sediu, aprobat în luna decembrie 2019, cu valabilitate până în 10.02.2023”, preciza ministerul într-un comunicat.

”Pe scurt, la începutul anului se pregătea un tun imobiliar prin care Salrom pleca din sediul pe care îl avea închiriat pe mai mulți ani și se muta într-un imobil închiriat la rândul lui de Lido SA (o altă companie de stat) și pe care ea îl subînchiria mai departe de la o firmă Oscar Downstream. Rezultatul este că Salrom ar fi trebuit să plătească toată chiria pe tot restul anilor unde stătea deja. Dar, deodată trebuia să o plătească și pentru sediul nou. De ce era o prioritate mare pentru Salrom să-și schimbe sediul? Pentru că la astfel de închirieri mari se iau comisioane. În caz că nu vă sună cunoscut numele Oscar Downstream, este compania care a încercat anul trecut printr-un lobby fioros să monopolizeze piața de distribuție a produselor energetice printr-o lege trecută în parlament și atacată cu succes de USR la CCR. Încrengătura e mare, dar scriem mai multe altă dată”, explică Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *