Fostă ziaristă Natalia Morari, care a primit recent interdicție de a intra pe teritoriul României, a fost acuzată de relații cu serviciul secret rusesc FSB, are un copil cu controversatul om de afaceri Moldovea Veaceslav Platon, inculpat în dosarul “Furtul miliardului” și a realizat un interviu cu fostul candidat pro-rus la prezidențialele din România, Călin Georgescu.
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu mai are voie să intre în România, a anunțat ieri Ziarul de Gardă. Acestuia i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, dar și în tot spațiul Schengen, pe o perioadă de 5 ani.
Pe lângă Ion Ceban, alți doi politicieni din R. Moldova s-au ales cu interdicție de a intra pe teritoriul României. Surse oficiale din România, consultate de ZdG, susțin că ar fi vorba despre fosta jurnalistă Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev, în prezent lider al unui partid afiliat lui Ilan Șor.
Natalia Morari nu a răspuns apelurilor telefonice ale ZdG. Ulterior, ea a publicat o reacție pe rețelele sociale: „Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”.
G4Media a relatat în luna martie a acestui an că Natalia Morari l-a intervievat pe fostul candidat pro-rus la prezidențialele din România Călin Georgescu. De remarcat că Georgescu a vorbit despre ”poporul moldovenesc” în interviu, potrivit unui promo publicat de Morari.
Natalia Morari este extrem de controversată peste Prut, ea fiind considerată o propagandistă pro-rusă și anti-română.
Ea are o relație cu Veaceslav Platon, un oligarh fugar condamnat pentru furtul a milioane de euro din Republica Moldova.
Ea a fost dată afară de la o televiziune în septembrie 2021, după ce s-a aflat despre relația sa cu Platon. Acesta ispășea pe atunci o pedeapsă cu închisoarea pentru spălare de bani, iar Morari a făcut un interviu în închisoare cu el pentru a critica decizia de condamnare, fără să spună că au o relație, potrivit Europa Liberă.
Platon a fost adus din Ucraina pe 25 iulie 2016 în urma unei operațiuni comune moldo-ucrainene. Opt luni mai târziu, acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.
Pe de altă parte, Veaceslav Platon a fost eliberat din arest pe 15 iunie 2020, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis. Stoianoglo a fost candidatul susținut de Rusia împotriva Maiei Sandu la alegerile prezidențiale de anul trecut.
Ziarul de Gardă a realizat anul trecut un profil al Nataliei Morari:
2007. Natalia Morari a apărut în spațiul public în anul 2007, urmare a publicării mai multor articole despre banii partidului de guvernământ din F. Rusă.
2008-2009. Morari a plecat din Rusia în 2008 și nu a mai fost lăsată să intre înapoi în țara lui Putin. Natalia Morari s-a aflat în mijlocul acțiunilor din aprilie 2009, numite și „Revoluția Twitter”.
2009-2021. Revenită în R. Moldova, Natalia Morari s-a angajat la Publika TV, unde a moderat emisiunea „Fabrika”. Mai târziu, lansează emisiunea „Politica” la postul de televiziune TV7, unde lansează și alte două emisiuni – „INTERPOL” și „Candidat”. În iunie 2017, lansează Asociația Obștească Media Alternativă și postul de televiziune TV8, bazat pe anteriorul post TV7, pe care l-a obținut de la fostul său partener, Chiril Lucinschi. La TV8, Morari moderează emisiunea „Politica Nataliei Morari” până în 2021, când pleacă în urma scandalului născut după ce a recunoscut în public că Veaceslav Platon este tatăl copilului său.
Mai 2024. La inițiativa fostei jurnaliste Natalia Morari, mai mulți politicieni de opoziție se întâlnesc și discută despre identificarea unui candidat unic la prezidențiale. Invitația Nataliei Morari a fost acceptată de ex-ministrul de Externe Tudor Ulianovschi, ex-bașcana Irina Vlah, președintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, deputatul neafiliat Gaik Vartanean, membru al Partidului „Mişcarea Alternativă Naţională” (MAN), președintele Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu și președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat. Aceștia nu s-au înțeles, iar ulterior, majoritatea partidelor și-au desemnat propriii candidați la funcția de președinte.
Iulie 2024. Morari și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale. A mai spus că vrea să-și înființeze un partid și că are planuri politice nu doar pentru scrutinul din 20 octombrie curent.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News