Skip to content
Politică

Cine este Nicolae Hurduc, omul propus pentru Ministerul Cercetării și Inovării

https://media.rtv.net/image/201810/full/nicolae_hurduc_11613800_10166700.png

Premierul Viorica Dăncilă l-a propus, vineri, pentru preluarea mandatului de ministru al Cercetării pe Nicolae Hurduc.

Născut în 28 mai 1956, profesorul universitar Nicolae Hurduc, inginer chimist, decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași, este unul dintre puținii români care va reprezenta țara noastră la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Nicolae Hurduc a fost numit unul dintre cei trei reprezentanţi ai României în European Committee for Future Accelerators.

Acesta este un comitet științific al cunoscutului CERN – Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cel mai mare institut din lume care studiază fizica particulelor și care operează cel mai mare accelerator de particule de pe planetă, The Large Hadron Collider. Decanul este singurul reprezentant al mediului universitar, ceilalți doi reprezentanți ai României fiind cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ de la Măgurele, relatează ZiaruldeIași.ro

Domeniul său de specialitate privește relația dintre chimie, fizică și biologie. În 1993 a primit Premiul „Gheorghe Spacu” al Academiei Romane, până în prezent fiind citat în peste 1000 de lucrări, cu peste 160 de lucrări publicate şi șase brevete. A colaborat cu numeroase universități și institute de cercetare; în 2009 a fost membru fondator al Societății Române de Reologie, din 2015 este membru al „Royal Society of Chemistry” și a făcut parte din comisia internațională de evaluare/susținere a tezelor doctorat la Université Paris 13. În țară a coordonat 25 de granturi și proiecte de cercetare câștigate prin competiție directă.

Deși astăzi este decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, Nicolae Hurduc știe și cum se simte să fii de cealaltă parte a catedrei, studiind Chimia Polimerilor între anii 1975 și 1980 și Chimia între anii 1986 și 1992 la această facultate.

Conform CV-ului său, universitarul a lucrat ca cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași până în anul 1986, a fost cercetător principal la Université Paris 13 Nord până în anul 2001, cercetător principal la Université Paris 7/ Université Paris 13 în 2005, prodecan al Universității „Gheorghe Asachi” din Iași din 2008 până în 2016 și decan al aceleiași universități începând cu 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *