Skip to content
Alegeri locale 2020

Cine este Nicușor Dan, cel mai probabil viitorul primar al Capitalei: olimpicul la matematică devenit activist de mediu

Inquam Photo / Octav Ganea

Potrivit exit-poll-urilor CURS-Avangarde, Nicușor Dan, candidatul susținut de alianța PNL-USRPLUS, a câștigat Primăria Capitalei, cu o diferență de 8 procente în fața candidatului susținut de PSD, Gabriela Firea.

Nicusor Dan are 50 de ani, este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este și un cunoscut activist social.

În 2008, el a fondat Asociaţia ”Salvaţi Bucureştiul”, după care a blocat în instanţă mai multe proiecte care ar fi afectat clădirile istorice din Bucureşti şi spaţiile verzi.

După anunţarea candidaturii la funcția de primar general, ca independent, în noiembrie 2011, Dan a obţinut susţinerea unor personalităţi precum filosoful Andrei Pleşu, istoricul Andrei Pippidi sau politologul Cristian Preda.

Cu toate acestea, la alegerile locale din 2012 s-a clasat pe locul al 3-lea, un rezultat foarte bun pentru un om care nu a beneficiat de sprijinul unei formațiuni politice, care și-a făcut campania cu voluntari și care s-a axat în special pe online.

După prima experienţă electorală, Nicuşor Dan decide să-şi permanentizeze prezenţa în politică, iar pe 1 iulie 2015 anunţă înfiinţarea Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

În 2016, Nicuşor Dan a candidat din nou pentru postul de primar general şi a întrunit 30,5% din opţiuni, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decât cel al candidatului liberal Cătălin Predoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *