Skip to content
Politică

Cine este noul procuror-șef interimar al DNA, Călin Nistor

Călin Nistor este unul din procurorii cu cea mai mare vechime din structura centrală a DNA, instrumentând dosare importante.

În 2013, presa scria despre Călin Nistor cum a anchetat 45 de dosare de corupție în 7 ani, fără nicio achitare. Atunci, Daniel Morar îl nominalizase pentru conducerea DNA.

Călin Nistor a confirmat pe data de 3 decembrie 2018 informaţia că s-a înscris pentru un post de procuror de execuție în nou înființata Secție specială de investigare a magistraților. „Este opţiunea mea”, a declarat el.

Recent, Călin Nistor vorbea despre achitările din instanță. În august 2018, când a fost stabilit un grup de lucru în DNA, în contextul achitărilor pe bandă rulantă, Călin Nistor spunea că „Pentru procurori, cel mai mare rebut profesional este o achitare. Când trimiţi în judecată o persoană, trebuie să te asiguri că ai toate probele care să justifice legalitatea şi temeinicia trimiterii în judecată. Achitările pot fi clasificate pe două categorii: imputabile pentru procuror, care sunt cele mai grave şi neimputabile. (…) Nu vreau să justific achitările. Am constituit un grup de lucru care să identifice cauzele care au condus la achitări şi cine a greşit va plăti De o lună e constituit. Sunt din toate secţiile”, a declarat procurorul-şef adjunct al DNA.

Pe data de 24 aprilie 2015, Călin Nistor era acuzat de către Antena 3 de influențe politice în emisiunea Exces de putere, iar în mai 2015 CSM îi lua apărarea procurorului printr-un comunicat în care clasifica acuzațiile ca fiind ”tendențioase, de o gravitate extremă” și că ”prin inducerea ideii de coruptie la nivelul conducerii unei astfel de institutii, s-a adus atingere nu numai reputatiei procurorului vizat, dar s-a subminat si increderea publica in integritatea magistratilor in general. Nu este mai putin relevant nici faptul ca, in demersul lor, jurnalistii au permis prezentarea unei hotarari de achitare a unor inculpati intr-o maniera in care achitarea ar parea imputabila procurorului care a emis rechizitoriul, respectiv domnul procuror Calin Nistor, fara a aduce la cunostinta publicului faptul ca aceasta a fost reformata in caile de atac si toti inculpatii au fost condamnati” se arăta în comunicatul CSM, citat de hotnews.

Călin Nistor are o vechime de 23 de ani în magistratură, iar din 2006, se află în DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *