Skip to content
Politică

Cine este omul propus de USRPLUS să coordoneze politic prefecturile: O pensionară la 42 de ani care milita virulent pentru depolitizarea acestora

Facebook/ropres
" "

Irina Alexe, pensionara de lux propusă pentru funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de USR PLUS, ar urma să se ocupe de coordonarea activității prefecților, potrivit discuțiilor care au loc între membrii alianței pe forumurile de dezbateri interne.

Propunerea a declanșat un val de contestări, având în vedere că nominalizarea a generat critici la adresa USR PLUS, partid care milita pentru eliminarea pensiilor speciale. Curând a ieșit la iveală că Irina Alexe nu doar că a beneficiat de legea care i-a permis să se pensioneze la vârsta de 42 de ani pentru ca ulterior să fie numită secretar de stat, dar a participat la crearea acestei legislații, relatează b1.ro.

" "
" "

În fața acestor critici, liderii alianței care moderează dezbaterile au precizat că nominalizarea are loc în condițiile în care Irina Alexe ar avea experiența necesară pentru a coordona activitatea prefecturilor din țară.

Un alt aspect controversat este faptul că Irina Alexe, autoarea monografiei „Înalţii funcţionari publici” (Editura Universul Juridic, 2014) şi a mai multor articole din sfera dreptului administrativ, dreptului constituţional şi dreptului Uniunii Europene, milita pentru depolitizarea conducerii prefecturilor.

În toate acestea, ea susținea profesionalizarea funcției de prefect și milita pentru aplicarea statutului de înalți funcționari publici. Cu alte cuvinte, Irina Alexe se declară împotriva numirilor pe criterii politice și a schimbării prefecților în funcție de negocierile care au loc între partide.

Acestea au fost exprimate în cadrul dezbaterilor cu privire la textul propunerii legislative privind revizuirea Constituției României: “ar trebui să se aibă în vedere inclusiv o poziţionare mai clară a prefectului şi chiar a subprefectului în raport cu celelalte autorităţi publice, dar, mai ales, reiterăm necesitatea reaşezării poziţiei juridice şi instituţionale a prefectului şi subprefectului ca înalţi funcţionari publici, precum şi a sistemului de garanţii care să le permită îndeplinirea scopului pentru care au fost creaţi”, scria în 2017 Irina Alexe.

Acum însă, când ajunge să exercite o importantă funcție în MAI, cea de secretar de stat responsabil de coordonarea prefecturilor, Irina Alexe nu are nicio problemă cu transformarea prefecților în demnitari, numiți și destituiți după interesele liderilor politici.

Asta în condițiile în care liderii USR PLUS nu doar că și-au dat acordul pentru repolitizarea funcției de prefect, dar au considerat chiar că acesta este un lucru bun pentru administrație.

Amintim faptul că Executivul a modificat prin OUG statutul prefecților și subprefecților, aceștia devenind demnitari publici. Totodată, în OUG se mai precizează și faptul că aceștia nu sunt nevoiți să aibă studii de specialitate sau să fi absolvit programe de formare în acest sens, în domeniu, la numirea în funcție, cu condiția de a le dobândi într-un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *