Cine este organizația care a cerut anularea turului doi al alegerilor prezidențiale

Sursa foto: Pinterest

Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL) a anunțat marți, 20 mai, că „declanșat procedurile legale” de contestare al celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Legea pentru alegerea președintelui permite ca cererea de anulare a alegerilor să fie făcută doar de competitorii electorali.

Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să discute miercuri, 21 mai, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Detalii, aici.

Marți, Asociația Centrul pentru Politici Locale a transmis un comunicat de presă prin care a anunțat că, „împreună cu un grup de avocați de elită”, a declanșat „procedurile legale de contestare a turului II al alegerilor prezidențiale”.

„Alegerile au fost marcate de fraude electorale grave, documentate și semnalate din multiple surse, iar ceea ce s-a petrecut NU poate fi trecut sub tăcere”, potrivit comunicatului transmis de asociație.

Asociația nu menționează concret ce fraude reclamă și, mai mult, le cere oamenilor să trimită „de urgență orice dovadă, mărturie, înregistrare sau document relevant” privind „nereguli electorale”.

„Tăcerea este complicitate. Nu lăsați adevărul să fie îngropat. Suntem convinși că România a fost supusă unor acțiuni coordonate de deturnare a procesului democratic, începută încă din decembrie 2024 – o lovitură de stat mascată, care folosește instrumentele statului împotriva propriilor cetățeni”, mai transmite Asociația.

Ce este Centrul pentru Politici Locale

Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL) îl are ca președinte pe Radu Ciubotea, care, potrivit paginilor de social-media, este jurnalist. Acesta a distribuit în ultimele luni mai multe postări prin care îl promova pe Călin Georgescu.

Totodată, Asociația pe care o conduce a contestat, fără succes, decizia Judecătoriei Sectorului 1 de a-l menține pe Călin Georgescu sub control judiciar, după cum menționa Gândul.  Centrul pentru Politici Locale a mai anunțat în luna aprilie că va propune „un mecanism de referendum popular” care să „permită alegerea Președintelui României prin exprimarea directă a voinței populare”.

Acest „referendum” ar fi trebuit organizat după alegerile din 2025 și să ceară cetățenilor să aleagă viitorul președinte dintre Elena Lasconi, Călin Georgescu (cei ajunși anul trecut în turul doi, anulat între timp) și cei 11 candidați înscriși la alegerile din 2025.

Potrivit propriei descrieri, Centrul pentru Politici Locale „este o organizație non-profit cu sediul central în Alba Iulia” care își propune „îmbunătățirea și modernizarea sistemului democratic în România”.

În același timp, Asociația a organizat evenimente dedicate Marii Uniri în anul 2018.

Președintele Asociației a spus, într-o declarație acordată Hotnews, că nu s-a implicat în procesul electoral din 2025 și a subliniat că nu îl cunoaște personal pe Călin Georgescu, iar în alt interviu se descria drept „patriot”.

Cine poate cere anularea alegerilor. Ce spune Legea

Legea privind alegerea președintelui subliniază că doar competitorii electorali pot cere anularea alegerilor prezidențiale.

„Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază”, se arată în Articolul 52 din Legea 370/2004.

Ce a transmis George Simion despre cererea de anulare a alegerilor

Începând cu momentul în care au fost anunțate primele rezultate, cele exit-poll, George Simion a avut mai multe schimbări de poziție.

Inițial a clamat victoria, iar câteva ore mai târziu a transmis că își recunoaște înfrângerea în fața lui Nicușor Dan.

Luni, acesta a fost surprins în aeroport și a declarat, pentru Digi24.ro, că va sta în Ardeal până când va fi chemat de noul președinte la consultări pentru formarea unui nou Guvern.

„Mi-ați scris foarte mulți că există probe despre fraude. Le așteptăm. Să știți că fiecare om din secția de vot a fost cu onoare și nu a participat la vreo fraudă. Atât oamenii AUR, cât și cei POT, cât și observatorii nu avem semnale majore, dar dacă voi ni le trimiteți, facem toți pașii procedurali”, a fost o altă declarație a lui George Simion, după ce Călin Georgescu a lăsat de înțeles că ar exista așa-zise fraude electorale, făcută tot luni.

Marți, acesta a spus într-un comentariu pe Facebook că nu este „muiere, nici trădător” și, astfel, va lua decizia de a contesta rezultatul alegerilor.

Tot el a avut o postare prin care a transmis că vor fi făcute „anunțuri importante” de către AUR pe parcursul zilei de marți, în cadrul unei conferințe de presă.

În conferința de marți, AUR a transmis că refuză să participe la „simulacrul de consultări și proceduri parlamentare privind formarea unui nou Guvern”, fără să facă vreun anunț referitor la contestarea alegerilor prezidențiale.

Marți seară, George Simion a anunțat că va cere Curții Constituționale a României (CCR) să anuleze turul doi al alegerilor „pentru aceleași motive” ca anul trecut.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: