Skip to content
Politică

Cine este politicianul care a insistat pentru două zile de vot în Disapora

www.myploiesti.ro

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care reglementează alegerile parlamentare din 6 decembrie. PNL a reuşit să convingă formaţiunile din Parlament să fie două zile de vot în Diaspora, adică 5 şi 6 decembrie. Potrivit unor surse politice, ministrul de Externe a insistat pentru susţinerea şi adoptarea acestei prevederi.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a explicat că social-democraţii vor vota modificarea pentru a nu da ocazia PNL şi USR să se „reactiveze” şi să acuze PSD că vrea să blocheze votul în Diaspora. „Desi nu e nevoie de doua zile, pentru a nu va reactiva, vom vota amendamentul acesta si vom asigura cele doua zile. Dar repet, doar 1.800 de oameni s-au inscris sa voteze la parlamentare, e o risipa de bani publici”, a declarat Simonis.

Diplomat de carieră, Bogdan Aurescu, actualul ministru al Externelor, a fost consilier prezidențial pentru politică externă al preşedintelui Klaus Iohannis.

Bogdan Aurescu (foto) a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, pe 4 februarie 2009. A mai fost secretar de stat pentru afaceri europene, coordonând, de asemenea, Direcţia Politici de Securitate în 2012 şi secretar de stat pentru afaceri globale, iar între iunie 2012-24 noiembrie 2014, a fost secretar de stat pentru afaceri strategice.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

La 23 octombrie 2009, premierul desemnat Lucian Croitoru l-a propus pe Bogdan Aurescu să facă parte din noul Cabinet, ca ministru al Afacerilor Externe, dar cabinetul a fost invalidat la vot, la 4 noiembrie 2009. Bogdan Aurescu a fost ministru de Externe timp de un an. În 24 noiembrie 2014, premierul Victor Ponta l-a propus pe Aurescu pentru preluarea portofoliului Externelor.

Mandatul lui Aurescu s-a încheiat la 17 noiembrie 2015, odată cu învestirea noului Guvern condus de premierul Dacian Cioloş. A absolvit Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) de la Universitatea din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională ”Nicolae Titulescu – Henri Capitant” (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *